Afscheid Anu Viheriäranta en Jurgita Dronina

Jurgita Dronina, die sinds 2010 danste bij Het Nationale Ballet als eerste soliste, start aan het begin van het nieuwe seizoen als eerste soliste bij het National Ballet of Canada in Toronto.

In 2005 kwam Anu Viheriäranta als tweede soliste vanuit Finland naar Amsterdam. In 2010, hetzelfde jaar waarin ze de Alexandra Radius Prijs won,  werd ze bevorderd tot eerste soliste. Vanaf september begint Anu haar nieuwe loopbaan als voorstellingsleider bij ons gezelschap. Jurgita Dronina, die sinds 2010 danste bij Het Nationale Ballet als eerste soliste, start aan het begin van het nieuwe seizoen als eerste soliste bij het National Ballet of Canada in Toronto.

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet:

“Anu Viheriäranta kwam tien jaar geleden naar ons gezelschap en viel op door haar haar frêle verschijning, haar volledige overgave in nieuwe creaties en door haar eigenzinnige, intelligente en intense vertolkingen van de grote rollen in het romantisch klassieke repertoire - haar dramatische Julia staat op mijn netvlies gegrift. Helaas heeft een ernstige en langdurige blessure haar doen besluiten de omscholing naar een vervolgcarrière vervroegd te beginnen. Hoewel we Anu op het podium reuze missen, ben ik heel blij dat zij bij ons gezelschap betrokken blijft. Ik verheug me op de verdere samenwerking.”

“Ik ben trots op het feit dat Jurgita vijf jaar voor ons gezelschap heeft gedanst en daarin grote artistieke prestaties heeft geleverd. De vele hoofdrollen die ze hier heeft gedanst werden onder andere bekroond met een Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie en de Alexandra Radiusprijs. Haar wachten ongetwijfeld nieuwe uitdagingen bij het National Ballet of Canada, een gezelschap waarmee wij een goede relatie hebben. Ik wens haar daar heel veel succes.”