Home

Wayne Eagling

choreograaf

Wayne Eagling (Montreal, 1950), choreograaf, volgde zijn balletopleiding in Californië en aan The Royal Ballet School in Londen. In 1969 trad hij toe tot The Royal Ballet, waar hij uitgroeide tot een vooraanstaand eerste solist. In 1991 beëindigde hij zijn dansloopbaan en volgde hij Rudi van Dantzig op als artistiek directeur van Het Nationale Ballet.

Zowel bij The Royal Ballet als bij Het Nationale Ballet creëerde Eagling diverse balletten, waaronder de twee avondvullende producties die hij met Toer van Schayk maakte: Notenkraker en Muizenkoning en Toverfluit. Ook maakte Eagling choreografieën voor onder meer het Hongkong Ballet, La Scala in Milaan, het concert The Wall (uitgevoerd bij het neerhalen van de Berlijnse Muur in 1989), de videoclip I Want to Break Free van popgroep Queen en voor de opening van de grote Vermeer-tentoonstelling in het Haagse Mauritshuis.

In 2003 trad Eagling terug als artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Van 2005 tot 2012 bekleedde hij dezelfde positie bij het English National Ballet, waar hij onder meer Resolution, Men Y Men en Nutcracker (gebaseerd op zijn productie met Toer van Schayk) creëerde. Sinds 2012 werkt Eagling als freelance-choreograaf. Zo maakte hij vorig jaar nog een nieuwe The Sleeping Beauty voor het Nationale Ballet van Japan (met kostuums van Toer van Schayk).