ENOA zet - gesteund door EU - samenwerking voort

Het European Network of Opera Academies (ENOA) is verheugd de samenwerking te kunnen voortzetten. Bogend op vijf jaar ervaring, wordt het netwerk door het Creative Europe Programma van de EU opnieuw in staat gesteld jonge operamakers te ondersteunen aan het begin van hun internationale carrière, met op maat gemaakte opleidingen en door ze op te nemen in de internationale wervingscircuits.

In een snel veranderende culturele sector met flink wat grote uitdagingen voor jonge operamakers, is een gedegen opleiding en professionele integratie voor performers en ontwerpers van cruciaal belang. De subsidie die vanuit het Creative Europe Programma wordt verleend, bedraagt twee miljoen euro. Hiermee wordt het mogelijk onder de noemer van The Young Opera Makers Programme - verspreid over vier jaar - 130 activiteiten te organiseren waaronder: 60 workshops, 30 residenties (jonge makers worden binnen een cultureel instituut voor langere tijd  begeleid); 30 labs (experimentele workshops voor jonge creatieve teams rondom een specifiek project) en ten slotte een aantal producties, waaronder een opera voor kinderen en een opera waarbij ook het publiek in het creatieve proces betrokken wordt.

De leden van het Europese netwerk zijn:
De Nationale Opera, Nederland; Festival d’Aix-en-Provence, France; Operosa, Serbia, Bulgaria, Montenegro; Fundaciόn Albéniz, Spain; Calouste Gulbenkian Foundation, Portugal; Theaterakademie August Everding, Germany; Aldeburgh Music, United Kingdom; La Monnaie I De Munt, Belgium; Teatr Wielki - Polish National Opera, Poland; LOD muziektheater, Belgium; Helsinki Festival, Finland Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Luxembourg  en Queen Elisabeth Music Chapel, Belgium

Foto: Be With Me Now, rehearsal januari 2015, credits Patrick Gherdoussi