Igone de Jongh in College Tour!

Igone de Jongh, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, is binnenkort te gast in het tv-programma College Tour. Samen met presentator Twan Huys interviewen studenten in dit programma grootheden uit een bepaald vakgebied. De opnames zijn maandag 3 oktober. Wil je hier bij zijn, meld je dan aan op collegetour.ntr.nl! En ... vergeet niet te kijken, vrijdag 7 oktober naar deze bijzondere aflevering vanaf 21.10 uur op NPO 2.
 
Igone de Jongh
Igone is in ons land verreweg de bekendste balletdanseres van haar generatie. In 1996 begon ze als adspirant bij Het Nationale Ballet. In zeven jaar tijd doorliep ze alle rangen doorlopen om al op 24-jarige leeftijd, in 2003, te promoveren tot eerste soliste.
Igone volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School. Haar toenmalige adjunct-directeur in Londen noemde haar een ‘enigma’: ‘Een danseres met zo’n bijzondere kwaliteit, dat je wel naar haar móét kijken.’
Al tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs (2003). Igone heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is ze de muze van choreograaf Hans van Manen.
Tijdschrift Dance Europe vermeldde in 2015 Igone in de categorie ‘Dancer of the year’ voor haar rollen in John Neumeier’s La Dame aux Camelias en Hans van Manen’s Fantasia.
Haar roem reikt verder dan het theater: ze was onder meer te zien in de videoclip Birds van Anouk en is jurylid bij het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance.
 
‘Nederlands enige echte prima ballerina.’ (Trouw)
‘Prima ballerina Igone de Jongh danst (…) zoals Maria Callas zong.’ (NRC)
 
College Tour met Igone de Jongh
Opname: maandag 3 oktober (aanmelden via website)
Uitzending: vrijdag 7 oktober, 21:10 uur op NPO 2
Aanmelden: collegetour.ntr.nl

Foto: Igone de Jongh door Alique.