30 jaar opera en ballet in de Stopera

Op 23 september 2016 is het precies 30 jaar geleden dat Het Muziektheater, nu Nationale Opera & Ballet, werd geopend. De openingsvoorstelling werd bijgewoond door uitsluitend genodigden onder wie koningin Beatrix en prins Claus, premier Lubbers en minister Brinkman van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en vrijwel alle andere leden van het kabinet, burgemeester Van Thijn van Amsterdam, de Amsterdamse wethouders en raadsleden en talrijke andere hoogwaardigheidsbekleders.

Toenmalig directeur Wim Sinnige zei dat één van zijn grootouders eigenlijk de opening had moeten verrichten, omdat er al zo'n tachtig jaar over een theater voor opera en ballet werd gesproken. Rondom de opening was overigens nog wel enig tumult. Een flink aantal betogers protesteerden met vooral veel lawaai tegen de bouw van Stadhuis en Muziektheater, de Stopera; het geld hiervoor had beter aan huisvesting besteed kunnen worden, vonden zij.

Om 18.45 uur op 23 september 1986, gingen de eerste bezoekers naar binnen. Veel bewondering was er in de zaal voor de uit 500 lampjes bestaande computergestuurde plafondverlichting van kunstenaar Peter Struycken. De openingsvoorstelling werd verzorgd door beide vaste bespelers van Het Muziektheater, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet, elk met een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte productie. De openingsvoorstelling werd rechtstreeks uitgezonden door de NOS.

Foto: Kors van Bennekom