Promotie voor Sasha Mukhamedov en Michaela DePrince!

Nadat in december Qian Liu was bevorderd tot eerste soliste bij Het Nationale Ballet, volgden onlangs ook nog de bevordering  van Sasha Mukhamedov tot eerste soliste en die van Michaela DePrince tot tweede soliste. Directeur Ted Brandsen, maakte de promoties bekend na afloop van de reeks voorstellingen van Coppelia, die tot en met 1 januari te zien was. Sasha, Qian en Michaela maakten alle drie hun debuut als Zwaantje, een van de hoofdrollen van Coppelia.

De in Sierra Leone geboren en door een Amerikaans echtpaar geadopteerde Michaela DePrince maakt een ware bliksemcarrière. Michaela DePrince is afkomstig uit Sierra Leone. Zij specialiseerde zich in klassiek ballet aan The Rock School in Philadelphia. Met haar deelname aan de Youth American Grand Prix verdiende ze een beurs om te mogen studeren aan de American Ballet Theatre Jacqueline Kennedy Onassis School in New York. In 2012 studeerde ze af en trad ze toe tot het dansgezelschap van het Dance Theatre of Harlem, als jongste danser ooit. In 2013 begon Michaela haar carrière in Nederland als lid van de toen net opgerichte Junior Company van Het Nationale Ballet. In augustus 2014 maakte ze de overstap naar Het Nationale Ballet, in de rang van élève. Een jaar later werd ze bevorderd tot coryphée en in 2016 tot grand sujet en tweede soliste.

De in Londen geboren Sasha Mukhamedov heeft twee beroemde dansouders: voormalig Bolsjoi- en Royal Ballet-ster Irek Mukhamedov en voormalig Bolsjoi-soliste Masha Mukhamedov. Om podiumervaring op te doen, danste Sasha in 2008 mee in Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet. Dat beviel van beide kanten zo goed dat ze besloot te blijven. Sindsdien is ze opgeklommen van adspirant tot tweede soliste en eind 2016 tot eerste soliste. Sasha heeft diverse dansprijzen gewonnen, waaronder die voor ‘meest belovende danser’ tijdens de balletcompetitie in Varna in 2008 en een bronzen medaille tijdens de Youth America Grand Prix 2007.