Edo Wijnen genomineerd voor een ZWAAN

De Zwanen (de VSCD-Dansprijzen) worden al sinds 1983 uitgereikt en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Tweede solist bij Het Nationale Ballet, Edo Wijnen, werd genomineerd voor zijn rol in Citizen Nowhere van Het Nationale Ballet. Choreografie: David Dawson.  

De jury: ‘Een verbluffende prestatie. 23 minuten lang houdt Edo Wijnen het publiek in zijn greep in deze voor hem gecreëerde ‘tour de force’. Met zijn uitzonderlijk sterke techniek is hij in staat om de driedimensionaliteit van zijn door de ruimte wentelende lichaam te benadrukken. Krachtig, alert, vol overgave en intiem tegelijk.’

Andere genomineerden voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie 2017 zijn: Imre van Opstal voor haar rol in Salt Womb van het Nederlands Dans Theater en Jefta Tanate voor zijn rol in The Definition of Now van Jasper van Luijk.

De VSCD-dansjury 2017 bestaat uit Anita van Dolen (voorzitter, programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam, Artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste).

De VSCD Dansprijzen worden traditiegetrouw bekendgemaakt en uitgereikt tijdens de openingsavond van Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht, dat dit jaar plaatsvindt op 6 oktober. 

Foto: Hans Gerritsen