HOGE FRANSE ONDERSCHEIDING VOOR HANS VAN MANEN

Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, is door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Commandeur des Arts et Lettres. Hans van Manen ontvangt daarmee de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk.De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich hebben onderscheiden door hun artistieke creativiteit en bijdrage hebben geleverd aan de invloed van kunst in Frankrijk of wereldwijd.

Hans van Manen krijgt vanavond (4 juli) de onderscheiding uitgereikt tijdens het Montpellier Danse festival, waar Het Nationale Ballet vanavond en morgenavond (4 en 5 juli) werken van Van Manen danst. Brigitte Lefèvre, directrice van het Festival de danse de Cannes en voormalig directeur van het ballet van de Parijse Opera, reikt de onderscheiding uit aan Van Manen, mede in aanwezigheid van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hans van Manen

Van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, heeft 125 balletten gecreëerd en er zijn ruim vijftig gezelschappen die zijn balletten internationaal uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev.

Hij ontving vanwege zijn betekenis voor de dans tal van prijzen, waaronder de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’. Recent dansten zowel het prestigieuze Bolshoi Ballet in Moskou als het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg zijn werk.

Focusprogramma Hans van Manen Montpellier Danse 2017

Het Nationale Ballet danst op de 37ste editie van het Montpellier Danse festival twee programma’s met werk van Hans van Manen. Op het programma staan Adagio Hammerklavier, Two Gold Variations, Sarcasmen, Frank Bridge Variations en Metaforen. Voorafgaand aan beide voorstellingen op 4 en 5 juli wordt Van Manen’s Klompendans opgevoerd door 30 amateurdansers uit Montpellier en omgeving en is er een filmprogramma samengesteld over het leven en werk van Hans van Manen.

Het focusprogramma rond Hans van Manen op Montpellier Danse wordt mede mogelijk gemaakt door Dutch Performing Arts en de Nederlandse  Ambassade in Parijs, en is onderdeel van Oh! Les Pays-Bas en Dutch Performing Arts | en France. Dutch Performing Arts is een programma ter promotie van Nederlands theater, dans en muziek op de internationale podia. www.dutchperformingarts.nl