PAX DUIF VOOR TED BRANDSEN en AHMAD JOUDEH

Directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen en danser Ahmad Joudeh zijn de ontvangers van een PAX Duif. De Duif werd op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, uitgereikt door vredesorganisatie PAX aan bijzondere vredesinitiatieven.

Te midden van het oorlogsgeweld gaf de Syrische danser Ahmad Joudeh tot vorig jaar dansles aan kinderen in Damascus. Na het zien van de documentaire 'Dance or Die' over Ahmad gemaakt door Nieuwsuur journalist Roozbeh Kaboly, besloot Ted Brandsen iets te willen doen om hem naar Nederland te halen. Met de oprichting van het fonds 'Dance for Peace' en de giften van een aantal particulieren, is dat uiteindelijk gelukt.

PAX reikte dit jaar voor het eerst de PAX Duif uit. Het doel is om het publiek te laten zien dat vrede iets is waar we allemaal aan kunnen werken. Angst, geweld en polarisatie domineren het nieuws, terwijl de vele mensen die zich inzetten voor vrede, verbinding en wederzijds begrip vaak onopgemerkt blijven.

De PAX Duif werd aan verschillende prominente en minder prominente Nederlanders uitgereikt. Naast Ted Brandsen en Ahmad Joudeh zijn dit onder andere Yaël Vinckx (journalist en schrijver), Laser 314 (graffitikunstenaar) en Sanne Vogel (actrice, regisseur en schrijver). De ontvangers van de PAX Duif zijn mede voorgedragen en geselecteerd door Vincent Bijlo, Ambassadeur van Vrede van PAX.  

paxvoorvrede

Foto: Liza Kraan