De Nationale Opera presenteert

Het sluwe vosje Leoš Janáček (1854-1928)

Deze productie was te zien in januari 2006

HET SLUWE VOSJE

Leoš Janáček
Opera in drie bedrijven
Libretto van Leoš Janáček
Wereldpremière 6 november 1924, Nationaaltheater, Brno

 

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie
Première 29 januari 2006

Over de opera

Zwevend tussen vrolijkheid en weemoed, realisme en sprookje, schiep Leos Janácek met de geschiedenis van het jonge vosje dat door de boswachter gevangen wordt, haar vrijheid herwint, verliefd wordt, een gezin sticht en uiteindelijk door de stroper Harasta dodelijk gewond wordt, misschien wel zijn meest onconventionele werk. Ter verbeelding van de eeuwige kringloop van worden en vergaan heeft Janácek een dierenwereld gecreëerd en afgezet tegen de mensenwereld, die een door generlei beschaving aangetast natuurgebeuren representeert en toch duidelijke parallellen met het menselijk bestaan vertoont. Hierbij ontwikkelt de componist de hem eigen toontaal verder, handhaaft virtuoos een op de menselijke spraak gebaseerde melodiek en motiviek en laat zich daadwerkelijk door dierenstemmen inspireren. Dat het er zowel in de ene als in de andere wereld ronduit wreed aan toegaat, wordt hierbij niet veronachtzaamd. 

‘In de dramatische compositie is het de kunst om de spraakmelodie te componeren, waarachter als door een magisch proces tegelijkertijd het menselijke wezen in een bepaalde levensfase tevoorschijn komt.’ - Leos Janácek

Het verhaal

I
De Boswachter verstoort het leven van de dieren in het bos. Op een dag vangt hij het sluwe vossenvrouwtje Bystrouska en neemt haar mee naar huis. De Boswachter meent in zijn droom in het Vosje het zigeunermeisje Terynka te herkennen. Als het Vosje enkele kippen en de haan doodt, moet ze gestraft worden, maar ze weet te ontsnappen en zoekt haar heil in het bos.

II
Daar wordt ze met vreugde begroet door de andere dieren. Als ze een knappe mannetjesvos ontmoet, worden de twee verliefd op elkaar en ze trouwen, onder grote belangstelling van alle bosdieren. In de herberg plagen de stamgasten elkaar over hun liefdesperikelen, waarbij ook Terynka ter sprake komt. Op weg naar huis ziet de boswachter het Vosje, maar zij is hem te snel af. 

III
Het vossenpaar heeft vele jongen gekregen. Als de stroper Harasta de Boswachter vertelt dat hij met Terynka gaat trouwen, is deze zo boos dat hij een klem voor het Vosje plaatst. Maar het is Harasta die uiteindelijk het Vosje doodschiet. Tijdens de bruiloft van Harasta en Terynka wordt de Boswachter zo somber dat hij het bos inloopt. Daar wemelt het van nieuw leven, wat hem met het bestaan verzoent. Hij valt in slaap en keert in zijn droom terug naar het begin van het verhaal.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Ingo Metzmacher
Regie 
Richard Jones
Decor en kostuums 
Antony McDonald
Licht 
Matthew Richardson
Beweging 
Philippe Giraudeau
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Radio Filharmonisch Orkest
Koor 
Koor van de Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Kinderkoor 
De Kickers van Muziekschool Waterland
Instudering kinderkoor 
Jan Maarten Koeman
Revírník (Boswachter) 
Dale Duesing
Paní Revírníková (Boswachtersvrouw) 
Ellen van Haaren
Rechtor (Schoolmeester) 
Alexandre Kravetz
Farár (Pastoor) 
Clive Bayley
Jezevec (Das) 
Alexander Vassiliev
Harašta (Stroper) 
Robert Poulton
Pásek (Waard) 
Tom Haenen
Paní Pásková, (Waardin) 
Annett Andriesen
Bystrouška (Het sluwe vosje) 
Rosemary Joshua
Lišák (Vos) 
Natascha Petrinsky
Frantík 
Tomoko Makuuchi
Pepik 
Charlotte Riedijk
Lapák (Hond) 
Monique Scholte
Kohout (Haan) 
Pascal Pittie
Datel (Specht) 
Corinne Romijn
Sova (Uil) 
Marion van den Akker / Ineke Berends
Chocolka (Hen) 
Priti Coles
Komár (Mug) 
Terence Mierau
Sojka (Vlaamse gaai) 
Ineke Berends
Kobylka (Sprinkhaan) 
Noris Hrabar
Crvcek (Krekel) 
Maartje de Lint
Skokánek 
Bart Kistemaker
  di 28 jan Sandra Kooke, Trouw

  Aan acteurs en zangers ligt het ontbreken van diepgang niet. Het koor van De Nederlandse Opera speelt met grote inzet voor vlieg of kip en kinderkoor de Kickers bestaat uit geweldige vosjes, eieren, vlinders en kikkers. De hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk uitstekend, met de diepmenselijke boswachter Dale Duesing en het energieke diepdierlijke vosje Rosemary Joshua als absolute toppers.

  di 28 jan Eddie Vetter, de Telegraaf

  Dale Duesing overtuigt als Boswachter omdat zingen en acteren bij hem één zijn [...]. De vele solozangers, koorleden, figuranten, dansers, het kinderkoor De Kickers van Muziekschool Waterland: ze leveren allen, van mieren tot konijnen tot dat ene luie varkentje, hun onmisbare bijdrage aan een spektakel dat toch vooral in visueel opzicht de tocht naar Het Muziektheater waard is.

  di 28 jan Mischa Spel, NRC Handelsblad

  Bariton Dale Duesing is als de boswachter een vocaal riante keuze. Met zijn terughoudend maar verzorgde acteren maakt hij zijn grijzige personage sympathiek alledaags. [...] De theatrale lichtheid en muzikale diepgang van de voorstelling wordt gedragen door sopraan Rosemary Joshua, die als het sluwe vosje lenig ronddartelt en ronddraaft, en tussen het paren, moederen, jagen en sterven door er ook nog in slaagt Janáceks melodieën moeiteloos, helder en vitaal te zingen - met precies het beoogde muzikale en theatrale naturel.