De Nationale Opera presenteert

Wagner Dream Jonathan Harvey (1939-2012)

Deze productie was te zien in april 2007

WAGNER DREAM

Jonathan Harvey
Opera in Nine Scenes
Libretto van Jean-Claude Carrière
Wereldpremière 28 april 2007, Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg, Luxemburg

 

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie
In samenwerking met het Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg, het Holland Festival en IRCAM-Centre Pompidou Paris
Première 6 juni 2007

Over de opera

Nu alle grote opera’s van Wagner bij DNO zijn opgevoerd, lijkt een opera over de Duitse componist zelf op zijn plaats: Jonathan Harvey beschrijft de laatste dag in het leven van de maestro. Diens ideeën om een opera over het boeddhisme te schrijven worden opnieuw opgeroepen. Op het moment van zijn eigen contact met het hiernamaals, een transcendentale ervaring, beleeft hij de geschiedenis van Prakriti en Ananda, die elkaar vinden in hun poging tot verzaking, zoals Wagner dat in Die Sieger had willen beschrijven. Twee werelden, twee culturen ontmoeten elkaar: de westerse, rationele opvatting dat kennis door emotionele ervaring moet worden verworven, en de oosterse gedachte dat verlossing alleen gevonden kan worden door zich van zowel vreugde als leed te bevrijden. Door middel van het gesproken woord en zang, live-muziek en elektronica worden de verschillen tussen beide werelden op contrastrijke wijze tot uitdrukking gebracht.

Het verhaal

In het Venetiaanse Palazzo Vendramin maken Richard en Cosima Wagner ruzie. De componist verwacht bezoek van de zangeres Carrie Pringle en zijn echtgenote is jaloers. Wagner zet zich aan het componeren, maar wordt onwel en verliest het bewustzijn. De grens tussen droom en werkelijkheid vervaagt. Een boeddhistische monnik, Vairochana, vertelt hem dat hij weldra het licht zal zien en niet bang voor de dood moet zijn: die is slechts een overgang naar een nieuw leven. Maar Wagner wil eerst zijn nieuwe opera over Prakriti afmaken. Vairochana toont hem een armoedige Indiase herberg, waar hij zelf als klant zit. Prakriti bedient hem en hij bestelt thee. Een bedelmonnik, Ananda, vraagt om een glas water. Als hij vertrekt, kijkt Prakriti hem dromerig na. Cosima heeft de dokter laten halen, die bij Wagner een hartaanval constateert. Vairochana toont nu het huis van Prakriti, waar haar moeder eten aan het bereiden is voor een gast: een neef van prins Siddartha. Prakriti denkt alleen nog aan Ananda, die echter de bewuste gast blijkt te zijn. Hij vertelt haar over de ideeën van Boeddha/Siddartha. Ze worden verliefd op elkaar. Intussen komt Carrie Pringle Wagners kamer binnen. Zij is als enige in staat om iets waar te nemen van wat Wagner ziet: Boeddha onder een boom, omringd door monniken en volgelingen, onder wie Ananda. Prakriti vertelt Boeddha over haar liefde voor Ananda. Ondanks de protesten van een oude brahmaan mag Prakriti toetreden tot de orde. Boeddha vraagt Wagner een definitieve keuze te maken; Vairochana legt hem uit dat hij zijn eigen werk heeft gezien, het verhaal van Prakriti. Alleen Carrie heeft het gehoord. Wagner draagt zijn opera op aan Cosima en sterft. Nu kan hij Vairochana volgen terwijl de achterblijvenden naar zijn (lege) stoel blijven kijken.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Martyn Brabbins
Regie 
Pierre Audi
Decor en licht 
Jean Kalman
Kostuums 
Robby Duiveman
Orkest 
Ictus
Vocaal ensemble 
Elisa Roep
Trish Hayward
Pascal Pittie
Rudi de Vries
Jan Willem Baljet
Onno Pels
Instudering vocaal ensemble 
Martin Wright
 
ZANGERS
Prakriti 
Claire Booth
Ananda 
Gordon Gietz
Vairochana 
Matthew Best
Buddha 
Dale Duesing
Mother 
Rebecca de Pont Davies
Old Brahmin 
Richard Angas
 
ACTEURS
Wagner 
Johan Leysen
Cosima 
Catherine ten Bruggencate
Carrie Pringle 
Bracha van Doesburgh
Doctor Keppler 
Charles van Tassel
Housemaid 
Jane Oakland
Vajrayogini 
Basja Chanowski

Ictus

Jonathan Harvey, live sound mixing
Gilbert Nouno, Ircam computer-muziekontwerp
Carl Faia en Gilbert Nouno, interludes computer-muziekontwerp

 

  di 28 jan Kasper Jansen, NRC Handelsblad

  In Pierre Audi heeft Wagner een ideale regisseur, het publiek kijkt mee. [...] Het toneelbeeld is een microversie van Audi’s enscenering van Der Ring des Nibelungen: een voorstelling om het orkest heen. Prachtige spreekrollen zijn er van de acteurs Johan Leysen als een gekwelde Wagner en Catherine ten Bruggencate als de toekomstige kunstenaarweduwe Cosima. En er wordt uitstekend gezongen, vooral door Claire Booth (Prakriti) en Dale Duesing (Boeddha).

  di 28 jan Andrew Clements, Guardian

  The blue-gowned orchestra is superbly conducted by Martyn Brabbins, their sound digitally transformed and projected around the auditorium. Harvey always uses electro-acoustic techniques with huge imagination, and the way in which they support the sound picture here is a model of its kind. The performances, too, are first rate. Claire Booth sings the role of Prakriti, making Harvey’s dizzying soprano lines thrillingly intense. Johan Leysen as a convincing Wagner and Catherine ten Bruggencate as the shrewish Cosima lead the acting troupe. A fascinating idea realised with great skill, Wagner Dream joins the lengthening list of operas by British composers that urgently need a staging here.

  di 28 jan Marianne Binzen, Der neue Merker

  'Ein außergewohnliches, spannendes, musikalisch dichtes Werk, herausragend dargeboten! Wem sich die Gelegenheit bietet: Unbedingt anschauen!'