Over de opera

De sprankelende Weense komedie Arabella was de laatste creatie van het beroemde koppel bestaande uit componist Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal. Arabella wordt niet vaak uitgevoerd, wat deze voorstellingsreeks extra bijzonder maakt.

De wereldpremière
Arabella ontstond tegen de onheilspellende achtergrond van het opkomende nazisme. Tekstschrijver Hofmannsthal overleed onder tragische persoonlijke omstandigheden in 1929, voordat het stuk voltooid was. Misschien kan het grote succes van de wereldpremière in Dresden, 1933 als een lichtpuntje worden gezien, net als het feit dat deze als allereerste door Duitse en buitenlandse radiozenders werd uitgezonden.

Evenwicht
Arabella is vrolijk muziektheater, in de trant van het meer bekende Der Rosenkavalier. Geldwolven worden in hun hemd gezet, de ware liefde overwint aan het eind. Het verhaal zou in een Hollywood-musical niet misstaan, toch is het een echte opera. Strauss schreef prachtige zanglijnen en een kleurige orkestpartij. Beide elementen ondersteunen de gebeurtenissen. Romantiek en humor zijn mooi in evenwicht, het melancholieke staat tegenover het uitbundige.

Arabella productiefoto 2013 3
Monika Rittershaus ©
Arabella productiefoto 2 2013
Monika Rittershaus ©
Arabella productiefoto 1 2013
Monika Rittershaus ©
Behind the scenes Arabella - Marc Albrecht

Het verhaal

De familie Waldner zit aan de grond. Alleen een rijk huwelijk van de oudste dochter, Arabella, kan uitkomst bieden. Voor de jongste dochter, Zdenka, lijkt een huwelijk er al helemaal niet in te zitten. Na veel hilarische verwikkelingen en persoonsverwisselingen verlooft Arabella zich met de man van wie ze houdt: graaf Mandryka, die bovendien steenrijk blijkt te zijn. Ook Zdenka komt goed terecht.