Over de opera

Voor wat zijn laatste opera zou worden koos Giuseppe Verdi een komisch onderwerp uit twee toneelstukken van Shakespeare: de oude, dikke ridder Sir John Falstaff, voor wie het leven draait om eten, drinken en vrouwen verleiden.

De hoofdbron
Door het komische karakter onderscheidt Falstaff zich van de rest van Verdi’s opera’s, afgezien van het vroege Un giorno di regno. Aan het eind van zijn carrière wilde Verdi graag een komedie schrijven, maar hij vond nooit een geschikt libretto. Tekstschrijver Arrigo Boito wees hem op Shakespeares The Merry Wives of Windsor, dat de hoofdbron zou worden voor Falstaff, aangevuld met Henry IV. De wereldpremière in de Scala kreeg enthousiaste bijval.

Jeugdige frisheid
Boito en Verdi slaagden erin de figuur Falstaff menselijke diepgang te geven – geen geringe prestatie, want zo’n clownesk personage kan gemakkelijk leiden tot banaliteit. De muziek sprankelt van jeugdige frisheid, gecombineerd met grote rijpheid en meesterschap. Opmerkelijk is het slot, waarvoor Verdi een van de strengste muzikale vormen koos, namelijk de fuga: ‘Tutto nel mondo è burla’ (Alles in de wereld is gekheid). Alle stemmen klinken door elkaar in deze energieke, uitbundige finale.

Over deze productie

Veel succes

Daniele Gatti komt voor het eerst naar De Nationale Opera en leidt het Koninklijk Concertgebouworkest. Regisseur Robert Carsen (Dialogues des Carmélites, Fidelio, Carmen) is in Amsterdam zeer gewaardeerd. In de titelrol staat dé Falstaff van deze tijd: de Italiaanse bariton Ambrogio Maestri. De productie was eerder te zien in Londen, Milaan en New York, met veel succes. Na Amsterdam is Toronto aan de beurt.

In het kort

Falstaff maakt twee rijke getrouwde dames het hof: Alice Ford en Meg Page. Zij blijken identieke brieven van hem te hebben gekregen en besluiten hun aanbidder een lesje te leren. De eerste keer belandt hij met de vuile was in het water, de tweede keer wordt hij in het park van Windsor belaagd door zogenaamde heksen en duivels. Daarna beseft hij pas hoe dom hij is geweest.