De Nationale Opera presenteert
Verdi´s vrolijke zwanenzang
FALSTAFF
Giuseppe Verdi
Commedia lirica in tre atti
Libretto van Arrigo Boito
Wereldpremière 9 februari 1893, Teatro alla Scala, Milaan
DEZE PRODUCTIE
Nieuwe productie voor De Nationale Opera
Première 7 juni 2014
Coproductie met Royal Opera House, Londen; Teatro alla Scala, Milaan; Metropolitan Opera, New York; Canadian Opera Company, Toronto
Voorstellingen in het kader van het Holland Festival
Over de opera
Voor wat zijn laatste opera zou worden koos Giuseppe Verdi een komisch onderwerp uit twee toneelstukken van Shakespeare: de oude, dikke ridder Sir John Falstaff, voor wie het leven draait om eten, drinken en vrouwen verleiden.
De hoofdbron
Door het komische karakter onderscheidt Falstaff zich van de rest van Verdi’s opera’s, afgezien van het vroege Un giorno di regno. Aan het eind van zijn carrière wilde Verdi graag een komedie schrijven, maar hij vond nooit een geschikt libretto. Tekstschrijver Arrigo Boito wees hem op Shakespeares The Merry Wives of Windsor, dat de hoofdbron zou worden voor Falstaff, aangevuld met Henry IV. De wereldpremière in de Scala kreeg enthousiaste bijval.
Jeugdige frisheid
Boito en Verdi slaagden erin de figuur Falstaff menselijke diepgang te geven – geen geringe prestatie, want zo’n clownesk personage kan gemakkelijk leiden tot banaliteit. De muziek sprankelt van jeugdige frisheid, gecombineerd met grote rijpheid en meesterschap. Opmerkelijk is het slot, waarvoor Verdi een van de strengste muzikale vormen koos, namelijk de fuga: ‘Tutto nel mondo è burla’ (Alles in de wereld is gekheid). Alle stemmen klinken door elkaar in deze energieke, uitbundige finale.
Over deze productie
Veel succes
Daniele Gatti komt voor het eerst naar De Nationale Opera en leidt het Koninklijk Concertgebouworkest. Regisseur Robert Carsen (Dialogues des Carmélites, Fidelio, Carmen) is in Amsterdam zeer gewaardeerd. In de titelrol staat dé Falstaff van deze tijd: de Italiaanse bariton Ambrogio Maestri. De productie was eerder te zien in Londen, Milaan en New York, met veel succes. Na Amsterdam is Toronto aan de beurt.
In het kort
Falstaff maakt twee rijke getrouwde dames het hof: Alice Ford en Meg Page. Zij blijken identieke brieven van hem te hebben gekregen en besluiten hun aanbidder een lesje te leren. De eerste keer belandt hij met de vuile was in het water, de tweede keer wordt hij in het park van Windsor belaagd door zogenaamde heksen en duivels. Daarna beseft hij pas hoe dom hij is geweest.
Team, Cast en Koor
- Muzikale leiding
- Daniele Gatti
- Regie
- Robert Carsen
- Decor
- Paul Steinberg
- Kostuums
- Brigitte Reiffenstuel
- Licht
- Robert Carsen
Peter van Praet
- Orkest
- Koninklijk Concertgebouworkest
- Koor
- Koor van De Nationale Opera
- Instudering koor
- Bruno Casoni
Thomas Eitler
- Sir John Falstaff
- Ambrogio Maestri
- Ford
- Massimo Cavalletti /
Serban Vasile - Fenton
- Paolo Fanale
- Dottore Cajus
- Carlo Bosi
- Bardolfo
- Patrizio Saudelli
- Pistola
- Giovanni Battista Parodi
- Mrs. Alice Ford
- Fiorenza Cedolins
- Nannetta
- Lisette Oropesa
- Mrs. Quickly
- Daniela Barcellona
- Mrs. Meg Page
- Maite Beaumont
Koninklijk Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de meest vooraanstaande symfonieorkesten ter wereld. Het in 1888 opgerichte orkest werd door Gramophone uitgeroepen tot ‘The World’s Greatest Orchestra’, vanwege zijn unieke, herkenbare klank en stilistische flexibiliteit. Meest recent bij De Nationale Opera: Parsifal (2012) en Falstaff (2014); in 2015 werkt het Koninklijk Concertgebouworkest mee aan Lulu.
Inleidingen
Beluister hieronder de inleiding door Chris Engeler. Bij deze inleiding hoort een hand-out, die u hier kunt bekijken (PDF, 1.6 MB):
Programmaboek
U kunt hier het programmaboek voor de voorstelling Falstaff bekijken (PDF, 6 MB):
Programmaboek***** 'Perfectie! Fabelachtige perfect. (....) een wervelende topvoorstelling, een van de allerbeste door De Nationale Opera (...) Gaat dat zien. Zo'n aan alle kanten kloppende voorstelling komt maar zelden in een mensenleven voorbij.'
**** 'Zelden waren er zoveel lachsalvo's te horen (...) Hij [Gatti] presenteerde het orkest als een soepel draaiende Rolls-Royce'
**** 'Verdi's laatste en moeilijkste opera kreeg met de vrolijke en vileine Italiaanse bariton Ambroglio Maestri een opwindende uitvoering. (...) Dirigent Daniele Gatti vangt de geest mooi in sluipende loopjes en opwindende ritmiek. (...) Talloos zijn de volmaakte momenten.'