Over de opera

Psycho-achtige kant

Martijn Padding schreef in december 2012 aan de zangers: ‘De vier akten van de opera zullen heel verschillend worden. De eerste en de derde zijn extatisch en schieten alle kanten op, want ze spelen in de vulgaire wereld van de televisiestudio. De tweede akte is donker van kleur en heeft een Psycho-achtige kant. De laatste akte wordt transparant, spaceachtig en buitenaards.’ Na het uitwerken van de eerste grove schetsen ging Padding met elke zanger afzonderlijk aan het werk, rekening houdend met ieders specifieke vocale ‘eigenaardigheden’. Bekijk een korte uitleg door Martijn Padding op deze pagina: De karakters in Laika.

Bevrijding in de kosmos
Op prikkelende wijze drijven Padding en librettist P.F. Thomése de spot met de oppervlakkigheid van op kijkcijfers gefixeerde tv-shows. De bejubelde presentator Robbert kan er niet meer tegen: iedereen kent hem, maar hij weet zelf niet meer wie hij werkelijk is. Hij woont bovendien bij zijn dominante moeder, die het gebalsemde lijk van zijn vader in de woonkamer opgebaard heeft staan. Sinds zijn vroege jeugd verdiept Robbert zich in de kosmos; daar zal hij ook zijn bevrijding vinden.

Over deze productie

Aernout Mik

Voor de enscenering heeft De Nationale Opera de veelzijdige beeldend kunstenaar Aernout Mik geëngageerd. Hij regisseert zijn eerste opera (samen met Marjoleine Boonstra), ontwerpt tevens de decors (samen met Else de Bruijn) en de kostuums (samen met Elisabetta Pian). Robbert wordt gezongen door de geliefde bariton Thomas Oliemans (eerder Papageno Die Zauberflöte), zijn moeder door de alt Helena Rasker (Legende, Guillaume Tell). De titelrol wordt vertolkt door een jongenssopraan, Gagarin door de bas Dennis Wilgenhof (Legende).

In het kort

In een co-productie met Holland Festival 2014 brengen wij de opera Laika van de Nederlandse componist Martijn Padding uit. Het libretto van de bekende schrijver P.F. Thomése is in het Nederlands. Robbert, de presentator van een succesvolle televisie-talkshow, heeft genoeg van zijn werk. Via een zendapparaat zoekt hij contact met kosmonaut Yuri Gagarin en ruimtehond Laika, die voor eeuwig door het heelal zweven. De kijkcijfers blijken dramatisch gedaald. Robbert draait door, schopt het publiek de studio uit en rent weg. Gagarin en Laika komen hem halen. Hij hoeft alleen maar los te laten...