In het kort

Lucia di Lammermoor van Gaetano Donizetti is een hoogtepunt uit het belcanto-repertoire. De spannende opera bevat een van de beroemdste waanzinscènes die er ooit geschreven zijn.

Bestseller
Het Teatro San Carlo in Napels had bij Donizetti een nieuwe opera besteld, die in september 1835 zijn wereldpremière zou beleven. Hij baseerde zich hiervoor op Sir Walter Scotts bestseller The Bride of the Lammermoors. Het romantische, sombere gegeven sprak hemzelf erg aan en het paste helemaal in de tijdsgeest. Gewoonlijk was het Napolitaanse operapubliek tijdens voorstellingen erg lawaaiig, nu luisterde men muisstil en vol ontroering naar Lucia di Lammermoor.

Gevoel voor drama
De stijl van het belcanto − letterlijk ‘mooie zang’ − is ondenkbaar zonder indrukwekkende coloraturen (acrobatische loopjes). Voor Donizetti dienden deze in de eerste plaats de expressie, daarna pas het spectaculaire effect. In Lucia di Lammermoor toonde hij veel gevoel voor drama, bijvoorbeeld in het weergeven van Lucia’s waanzin. Het gebruik van een glasharmonica in de begeleiding zorgt daarbij voor een onaards, hallucinerend effect.

Lucia di Lammermoor - Trailer
© Marc Borggreve
© Marc Borggreve
© Marco Borggreve

Achtergrond

Succes
De enscenering van Monique Wagemakers oogstte veel succes bij de eerste uitvoeringenreeks in november 2007. Allang wilde zij juist dit stuk regisseren, vanwege de buitengewoon boeiende psychologische processen die zich binnen de personages afspelen. De titelheldin die niet kan omgaan met de buitenwereld en onstuitbaar afglijdt naar krankzinnigheid, krijgt bij Wagemakers een geheel nieuwe, eigentijdse invulling. Verder moeten volgens de regisseuse haar beelden de muzikale beleving bevorderen: ‘Met je ogen horen. En dat werkt ook omgekeerd. Met je oren zien. Dat is opera!’

Op zondag 16 maart was het televisieprogramma NTR Podium volledig gewijd aan Lucia di Lammermoor. Bekijk het programma terug via uitzending gemist: NTR Podium 16 maart 2014.

Lucia di Lammermoor Behind the scenes

Het verhaal

De aan lager wal geraakte heer van Lammermoor, Enrico Asthon, dwingt zijn zuster Lucia te trouwen met een goede partij, Arturo Buklaw. Zij houdt echter van Edgardo di Ravenswood, een vijand van de Asthons. Lucia voelt zich door haar familie zo in het nauw gedreven dat zij haar verstand verliest en de haar opgedrongen bruidegom doodsteekt. Als ze vervolgens sterft, maakt Edgardo een eind aan zijn leven.