De Nationale Opera presenteert

Reimsreisje

Deze productie was te zien in januari 2015

JEUGD-OPERA vanaf 8 jaar

Tijdsduur 1:25

Van Gioachino Rossini / Bob Zimmerman

Taal Nederlands

Boventitels Nederlands

Na de succesvolle bewerking van Der Ring des Nibelungen tot Ringetje presenteert De Nationale Opera met Reimsreisje opnieuw een opera die specifiek wordt gemaakt voor een jong publiek én voor de ouders en grootouders.

Première 29 januari 2015

In het kort

Reimsreisje is een hedendaagse, in het Nederlands gezongen bewerking van Rossini’s komische opera Il viaggio a Reims. Het schrijversduo Bindervoet en Henkes schreef nieuwe Nederlandse teksten voor kinderen van nu. Componist Bob Zimmerman heeft deze teksten op Rossini’s muziek geplaatst, maar ook nieuwe recitatieven geschreven. Het orkest krijgt zijn eigen plaats in dit verhaal, waarin het spelen met muziek voorop staat.

Achtergrond

Bindervoet & Henkes
Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes staan bekend om hun pittige kritiek op de Nederlandse literatuur vanaf de jaren ’90 en om hun zeer leesbare vertalingen van minder toegankelijke klassiekers als Ulysses en Finnegan’s Wake van James Joyce. Onlangs verscheen hun eerste kinderboek, De Mannen van Minsk, dat tegelijkertijd als muziektheatervoorstelling in première ging aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2013.

 

©Erik Bindervoet
©Erik Bindervoet
©Erik Bindervoet

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Aldert Vermeulen
Regie 
Marcel Sijm
Decor 
Ascon de Nijs
Kostuums 
Esmée Thomassen
Licht 
Pelle Herfst
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Nederlands Kamerorkest
Cortese 
Bauwien van der Meer
Maddalena 
Ruth Willemse
Prudenzio 
Maciej Straburzynski
Corinna 
Stevie Ann (a.k.a. Stéphanie Struijk)
Folleville 
Selma Harkink
Melibea 
Ekaterina Levental
Belfiore 
Mark Omvlee
Libenskof 
Marcel Reijans
Profondo 
Marc Pantus
Trombonok 
Wiebe-Pier Cnossen
Alvaro 
Wiard Witholt
Vioolkinderen 
Anne Rose Lippens, Rózsa Kremer /
Alix Rodenburg, Christian Berg,
Kind koning 
David Heyl /
Sven Gee

Creatie

Innovatief en humorvol
De voorstellingen van muziektheatermaker Marcel Sijm zijn innovatief en humorvol, met een grote rol voor de vormgeving. Voor de jeugd, alleseters die vaak goed op de hoogte zijn van verschillende zangvormen, speelt hij graag met teksten en vormstijlen.
Zo maakte hij een ‘reality-show’ van Mozarts Così fan tutte voor twee rappers, twee sopranen en twee R&B-zangers. Hij heeft bij De Nationale Opera succes geoogst met de scenische wereldpremière van Peter-Jan Wagemans’ opera Legende (2011) en Kopernikus (2014) van Claude Vivier.

Schuim en Lucht
In een wellnesscentrum staat een dagreisje op het programma. De gasten gaan naar Reims om een operavoorstelling te bezoeken, waar ook de koning aanwezig zal zijn. Na afloop is er ijs beloofd. Een reisje en een ijsje. Maar de organisatie loopt in de soep, de spanningen lopen hoog op en iedereen laat zich van zijn slechtste kant zien. In een wereld van schuim en lucht is het soms lastig om te zien wat van werkelijke waarde is.

 

Orkest

Het Nederlands Kamerorkest is een vaste partner van De Nationale Opera. Deze keer zullen ze niet in de orkestbak spelen, maar in het wellness-centrum, onder leiding van Aldert Vermeulen, die klaagt dat de zangers steeds door zijn muziek heen zingen.

 

Libretto

De volledige tekst van Reimsreisje is beschikbaar als pdf:

download libretto

    ma 02 feb Theaterkrant***** (30 januari 2015)

    'De overtreffende trap van sprankelend: schuimend! Waar de grappen in komische opera’s doorgaans allesbehalve grappig zijn en menig regisseur tot wanhoop drijven, is Reimsreisje écht leuk.'

    di 28 jan De Groene Amsterdammer over Bindervoet en Henkes, 2002

    ‘…het duo infernal van de kleinschalige Nederlandse letteren…’