De Nationale Opera presenteert

aus LICHT KATHINKA’s GESANG ALS LUZIFERS REQUIEM / MICHAEL’s REISE UM DIE ERDE

Deze productie was te zien in maart 2017

aus LICHT - preview

Pauzes 1

Van Karlheinz Stockhausen

Boventitels geen

Een unieke kans om kennis te maken met een ongekend hoogtepunt uit de recente muziekgeschiedenis!

In aanloop naar de uitvoeringen van aus LICHT in 2019 organiseert De Nationale Opera een previewconcert tijdens het Opera Forward Festival 2017 (OFF), in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium, het Holland Festival en Festival Dag in de Branding. 

In het kort

Tijdens het OFF ’17 zijn alvast twee delen te horen uit aus LICHT: KATHINKA’s GESANG ALS LUZIFERS REQUIEM uit de opera Samstag en MICHAEL’s REISE UM DIE ERDE uit de opera Donnerstag. Het betreft hier twee bijzondere en misschien wel historische scènes in de geschiedenis van de opera: de hoofdrollen worden namelijk niet vertolkt door een zanger maar door een instrumentalist. Er is geen gezongen tekst.  

 

Team & Cast

Muziek uitgevoerd door 
ensembles van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag
Dirigent 
Christian Karlsen
Klankregie 
Paul Jeukendrup
Mise en espace 
Renee Jonker
Trompet 
Marco Blaauw
Fluit 
Karin de Fleyt

Creatie

In KATHINKA’s GESANG ALS LUZIFERS REQUIEM celebreert een fluit spelende kat een requiem voor Luzifer die zojuist gestorven is, na wat later een schijndood zal blijken te zijn. Opdat haar 24 oefeningen de ziel van Luzifer mogen leiden tot verlichting. Het betreft hier de tweede scène uit de opera Samstag.

In MICHAEL’s REISE UM DIE ERDE (de tweede scène uit de opera Donnerstag) bezoekt Michael - in zijn rol als verkondiger van het grote verhaal van LICHT - als aartsengel zeven verschillende plekken op aarde. Een reis die hij moet bekopen met de dood op een wijze die componist Karlheinz Stockhausen associeert met de dood van Christus door deze te benoemen als stadia van de kruisdood zoals beschreven in de bijbel.

Zowel het publiek als de uitvoerenden zitten op het toneel tijdens dit previewconcert. Het publiek wordt geacht ‘midden in de klank’ te zitten om zo het gebodene als ‘universum’ te kunnen ervaren. Bij het eerste stuk kijkt men naar het achtertoneel, en bij het tweede stuk naar voren, richting de zaal. In de pauze worden de stoelen omgedraaid.

Deze twee delen uit LICHT worden ook opgevoerd tijdens het Dag in de Branding festival op 11 maart 2017 in Den Haag; KATHINKA’s GESANG ALS LUZIFERS REQUIEM in Theater aan het Spui, en MICHAEL’s REISE UM DIE ERDE in het Paard van Troje. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het festival: www.dagindebranding.nl

 

aus LICHT preview wordt geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Dit festival verkent met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera.  Bekijk het hele programma.

 

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Fonds21 van den Ende Foundation

 

Partners Opera Forward Festival

VSB BankGiroLoterij Fonds Dioraphte Bylandtstichting