De Nationale Opera presenteert

Caliban Moritz Eggert

Deze productie was te zien in maart 2017

Kameropera naar Shakespeare

Tijdsduur 1:30

Van Moritz Eggert

Caliban is een kameropera van de avontuurlijke componist Moritz Eggert, gebaseerd op het gelijknamige personage uit Shakespeare’s toneelstuk The Tempest. Een sprookje over macht dat vragen stelt over de monsters van onze tijd.

Kijk achter de schermen bij Caliban

Het verhaal

In een maatschappij waarin succes, schoonheid, talent en roem de dienst uitmaken, blijft er weinig ruimte voor de underdog: iemand die het niet heeft gemaakt en het waarschijnlijk nooit zal maken. Caliban is de ultieme antiheld. Nadat hij in een woud te vondeling werd gelegd, leeft hij een gekooid leven. Hij heeft een groot minderwaardigheidscomplex, is niet al te slim, en faalt in zijn poging om zichzelf te bevrijden.

Het gevoelige monster Caliban heeft alles in zich: hij is zowel slachtoffer als dader, hij is een machtswellusteling en een eenzaam kind dat geliefd wil worden. Hij vecht tegen onderdrukking als slaaf, wordt gemarteld en vervolgens bevrijd. Hij vindt zijn God, beraamt wraak en wordt opnieuw gevangen en vernederd: kortom, operamateriaal in zijn zuiverste essentie.

 

Caliban wordt geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Dit festival verkent met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera.  Bekijk het hele programma.

Lotte de Beer

Regisseur

De Nederlandse LOTTE DE BEER (regie) volgde de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij is een van de meest gevraagde regisseurs van haar generatie.

Steven Sloane

Dirigent

De Amerikaan Steven Sloane (muzikale leiding) is sinds 1994 muzikaal leider in de stad Bochum van de Bochumer Symphoniker en van de recent geopend nieuwe concertzaal Musikforum Ruhr.

Team & Cast

Componist 
Moritz Eggert
Librettist 
Peter te Nuyl
(gebaseerd op Shakespeare's The Tempest)
Muzikaal leider 
Steven Sloane
Regie en concept 
Lotte de Beer
Vormgeving 
Clement&Sanou
Orkest 
Asko|Schönberg
Caliban 
Michael Wilmering
Miranda/Trinculo  
Alexandra Flood
Stephano/Ferdinand 
Timothy Fallon
Prospero 
Alexander Oliver

De makers

Moritz Eggert speelde toetsen in verschillende rock- en jazzbands voordat hij zijn studie begon als klassiek pianist en componist. Sindsdien componeert hij in alle denkbare stijlen. Hij schreef meer dan 230 werken, waaronder opera’s, orkestwerk, ballet-, kamer-, kerk-, film- en elektronische muziek. Met zijn muziek voor de openingsceremonie van het WK Voetbal 2006 bereikte hij een miljoenenpubliek. Zijn opera’s Freax en The Snail zorgden voor controverse en leverden hem in de Duitse pers het predicaat ‘porn composer’ op.

Lotte de Beer, verantwoordelijk voor de regie, is tevens artistiek leider van het gezelschap Operafront dat de opera produceert. Operafront wil eigentijdse operavoorstellingen brengen en hiermee een nieuw publiek bereiken. 

Vier zangers en elf leden van Asko|Schönberg vertolken de verschillende rollen in Caliban.

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Fonds21 van den Ende Foundation

 

Partners Opera Forward Festival

VSB BankGiroLoterij Fonds Dioraphte Bylandtstichting

 

Productiepartners