In het kort

Mozarts Duitstalige ‘Singspiel’ Die Entführung aus dem Serail over een ontvoering uit een harem viel in de smaak bij de Weense aristocratie. De burgers waren echter niet meteen enthousiast over het verrassende gegeven van de nobele moslim die zijn gevangenen vrijlaat in plaats van zich te wreken. Maar binnen tien jaar maakte de Die Entführung aus dem Serail een triomftocht langs veertig Europese steden. De oriëntaalse ‘twist’ die Mozart in zijn muziek verwerkte, viel uiteindelijk goed in de smaak.

Luister hier naar Martern aller Arten gezongen door Konstanze in Die Entführung aus dem Serail
In deze video zie je een gesprek tussen dramaturg Klaus Bertisch en regisseur Johan Simons over wat Die Entführung aus dem Serail relevanter dan ooit maakt.
Bekijk de trailer van Die Entführung aus dem Serail, met interviews met Lenneke Ruiten en Stefan van Watermeulen.

Het Verhaal

De Spaanse edelman Belmonte wil zijn verloofde Konstanze bevrijden uit de harem van Bassa Selim. De Bassa houdt oprecht van haar en wil haar genegenheid alleen op vrijwillige basis. Regelmatig betuigt hij haar zijn gevoelens. In Konstanzes gezelschap bevinden zich haar dienstmeisje Blonde en de geliefde van Blonde, Pedrillo, de bediende van Belmonte. Belmonte weet met hulp van Pedrillo het paleis binnen te komen door zich als bouwmeester aan Bassa Selim te laten voorstellen.

Lees verder

Jérémie Rhorer

Muzikale leiding

JÉRÉMIE RHORER (muzikale leiding) is niet alleen regelmatig gastdirigent bij het Londense Philharmonia Orchestra, ook stond hij voor het Gewandhausorchester Leipzig, de Bamberger Symphoniker, het Konzerthausorchester Berlin, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Yomiuri Nippon (Tokio).

Johan Simons

Regie

JOHAN SIMONS (regie) is intendant van de Ruhrtriennale en aankomend intendant van Schauspielhaus Bochum.