De Nationale Opera presenteert

Fortress Europe Calliope Tsoupaki

Deze productie was te zien in maart 2017

Sign of the Times

Tijdsduur 1:30

Van Calliope Tsoupaki

Taal Engels

Fortress Europe is een nieuwe opera over een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: de vluchtelingencrisis. Het is de eerste aflevering van 'Sign of the Times', een serie nieuw te schrijven opera’s die snel inhaken op de actualiteit, van onze partners Opera Trionfo en Asko|Schönberg.

Neem een kijkje achter de schermen bij Fortress Europe met componist Calliope Tsoupaki

Het verhaal

De opera vertelt het verhaal van vrouwe Europa en haar zoon, de politicus. Zelf geboren in Noord-Afrika, trad Europa als jonge vrouw vol moed en idealen de wereld tegemoet. Nu leeft ze afgezonderd in haar appartement in Brussel. Ondertussen heeft haar zoon de opdracht de poort naar Europa te bewaken. Er ontspint zich een drama vol politieke belangen, persoonlijke verlangens en de angst en haat van populisten.

 

Fortress Europe wordt geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Dit festival verkent met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera.  Bekijk het hele programma.

Floris Visser

Regie

Floris Visser kreeg al snel internationale erkenning als een van de belangrijkste talenten van de nieuwe generatie operaregisseurs.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding  
Bas Wiegers
Regie 
Floris Visser
Vormgeving 
Dieuweke van Reij
Licht 
Alex Brok
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
ASKO|Schönberg
Koor 
Nederlands Studenten Kamerkoor
Europa 
Rosemary Joshua
The politican 
Erik Slik
The refugee 
Yavuz Arman İşleker

De makers

Calliope Tsoupaki gebruikt in haar composities elementen uit oude en hedendaagse muziek, muziek uit Griekenland en het Midden-Oosten. Deze combineert ze tot een volkomen eigen muzikaal idioom. Na haar opleiding aan het Hellinicon Conservatorium Athene vervolgde zij haar studie in Nederland bij Louis Andriessen. Ze bleef en groeide uit tot een van de gezichtsbepalende componisten van Nederland.

Floris Visser behaalde de afgelopen jaren triomfen als regisseur in binnen- en buitenland. In 2012 werd hij aangesteld als Cultural Professor aan de TU Delft. Hij is de eerste Nederlandse regisseur die ooit werkte voor de Bolshoi Opera in Moskou, waar hij Mozarts Così fan tutte regisseerde. De productie ontving vijf nominaties voor het Gouden Masker, Ruslands meest prestigieuze theaterprijs.

 

Het operakoor wordt verzorgd door het Nederlands Studenten Kamerkoor.

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Fonds21 van den Ende Foundation

 

Partners Opera Forward Festival

VSB BankGiroLoterij Fonds Dioraphte Bylandtstichting

 

Productiepartners