In het kort

Het drukke, wervelende verhaal rond Figaro’s huwelijksfeest-met-hindernissen krijgt in de regie van de geboren verhalenverteller David Bösch een visuele vertaling in een ronddraaiend toneel. Een duizelingwekkend decor! De Duitse regisseur  richt zich graag op de klassiekers en staat bekend om zijn poëtische aanpak. 

Le nozze di Figaro (2016) - Behind the scenes
Bekijk hier een aria uit Le nozze di Fiagaro, gezongen door Cherubino (Marianne Crebassa).
Bekijk hier de trailer voor Le nozze di Figaro.

Het verhaal

Graaf Almaviva wil een avontuurtje met het kamermeisje Susanna. Daarom gaf hij de kamerdienaar Figaro, met wie zij gaat trouwen, een kamer naast de zijne. Ooit heeft Figaro een trouwbelofte gedaan aan Marcellina, die hem daar nu aan komt houden, gesteund door haar vriend Bartolo. Dat is gunstig voor Almaviva, die Figaro's huwelijk op de lange baan probeert te schuiven. Hoewel zelf ontrouw, is de Graaf jaloers als de page Cherubino dweept met de Gravin. Figaro wil de Gravin, die lijdt onder het gedrag van haar man, helpen door een intrige waarin Cherubino zal meespelen.

Lees het hele verhaal

David Bösch

Regisseur

De Duitse regisseur David Bösch heeft al heel wat ensceneringen op zijn naam staan, zowel toneelstukken als opera's.

Ivor Bolton

Dirigent

IVOR BOLTON (muzikale leiding) maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij de overstap maakte naar het dirigeren. Na zijn debuut in 1994 ontwikkelde hij een speciale band met de Bayerische Staatsoper München.

Achtergrond

Le nozze di Figaro is gebaseerd op Beaumarchais’ toneelstuk La folle journée ou Le mariage de Figaro dat de feodale Franse maatschappij op haar grondvesten had doen schudden. Librettist Da Ponte ontdeed Mozarts opera van de scherpste kantjes om de censuur gerust te stellen en Le nozze di Figaro werd uiteindelijk met groot enthousiasme ontvangen. Er moesten op verzoek zo vaak delen worden herhaald dat keizer Jozef II er persoonlijk paal en perk aan stelde!

In de titelrol staat Alex Esposito (Il turco in Italia), met als tegenspeler Stéphane Degout (Don Chisciotte in Sierra Morena) als Graaf Almaviva. Naast hen Eleonora Buratto (Il viaggio a Reims) en Christiane Karg (DNO-debuut) als de Gravin en Susanna, Figaro’s bruid.