De Nationale Opera presenteert

Lessons in Love and Violence George Benjamin (1960)

Macht als erfenis

Tijdsduur 1:40

Van George Benjamin

Taal Engels

Boventitels Nederlands en Engels

Na de overweldigende indruk die George Benjamins Written on Skin in 2012 maakte, presenteert De Nationale Opera een nieuwe opera van zijn hand. Ook bij Lessons in Love and Violence dirigeert de componist zelf en met hem keren regisseur Katie Mitchell en ontwerpster Vicki Mortimer terug.

In het kort

Verhaal Lessons in Love and Violence Een koning ziet zich gedwongen te kiezen tussen liefde en een keiharde politieke stellingname. Hij neemt een noodlottige beslissing, waardoor het land afglijdt naar een burgeroorlog en zijn eigen vrouw en zoon zich onverzoenlijk tegen hem keren. Maar nadat de zoon een aantal pijnlijke lessen heeft geleerd op het gebied van realpolitik en het ‘chirurgisch’ toepassen van geweld, pleegt hij voor de ogen van zijn moeder een afschrikwekkende gewelddaad − met de bedoeling om vrede te stichten...

 

Achtergrond

Het oeuvre van George Benjamin, voormalig student van Olivier Messiaen, valt op door zijn glinsterende klankkleurenpracht. Zijn stijl is zowel origineel als toegankelijk. Hij slaat een brug tussen de Britse traditie en de hedendaagse muziek van het vasteland. In Martin Crimp ontmoette hij de ideale partner voor het schrijven van opera’s (Into the Little Hill, Written on Skin en nu Lessons in Love and Violence).

Team & Cast

Muzikale leiding 
George Benjamin
Regie 
Katie Mitchell
Decor en kostuums 
Vicki Mortimer
Licht 
James Farncombe
Beweging 
Joseph Alford
Orkest 
Radio Filharmonisch Orkest
Solisten 
Stéphane Degout
Barbara Hannigan
Gyula Orendt
Peter Hoare
Andri Björn Róbertsson
Jennifer France
Krisztina Szabo
Samuel Boden

Creatie

George Benjamin en zijn librettist Martin Crimp lieten zich voor Lessons in Love and Violence inspireren door de snelle scènewisselingen en de kwetsbare, gecompliceerde personages van het Elizabethaanse drama. Hun nieuwe opera houdt zich dan ook bezig met de vraag of - en tot op welke hoogte - de gevaarlijke machtsmachinerie ruimte overlaat voor liefde en genegenheid.

Het Radio Filharmonisch Orkest verleent zijn medewerking aan Lessons in Love and Violence, met onder de zangers bekende DNO-gasten als Stéphane Degout, Barbara Hannigan en Peter Hoare.

Lessons in Love and Violence is een Holland Festival productie.
 

Muziek

Het Radio Filharmonisch Orkest, opgericht in 1945, is een onmisbare schakel in het Nederlandse muziekleven. Het orkest speelt bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten en concertante opera-uitvoeringen. Nederlandse en wereldpremières vormen een belangrijk onderdeel van het repertoire. De meeste concerten vinden plaats in het kader van de concertseries AVROTROS Vrijdagconcert (TivoliVredenburg Utrecht), NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert (Het Concertgebouw), en worden live worden uitgezonden op NPO Radio 4. Markus Stenz is sinds 2012 chef-dirigent. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt in 2018 Lessons in Love and Violence.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

Coproductie met

Royal Opera House Covent Garden (Londen)
Hamburgische Staatsoper
Opéra national de Lyon
Lyric Opera (Chicago)
Gran Teatre del Liceu (Barcelona)
Teatro Real (Madrid)

    di 07 feb de Volkskrant 2012, over Written on Skin

    ‘De nieuwe opera van het koppel George Benjamin en de librettist Martin Crimp was de afgelopen zomer dé sensatie op het festival van Aix-en-Provence.’