De Nationale Opera presenteert

The Rake’s Progress Igor Stravinsky (1882-1971)

Deze productie was te zien in februari 2018

Lichtzinnigheid versus ware liefde

Tijdsduur 2:55

Pauzes 1

Van Igor Stravinsky

Taal Engels

Boventitels Nederlands en Engels

THE RAKE'S PROGRESS

Igor Stravinsky
An opera in three acts
Libretto van Wystan Hugh Auden en Chester Kallman
Wereldpremière 11 september 1951, Teatro La Fenice, Venetië

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie voor De Nationale Opera
Première 1 februari 2018
Coproductie met Festival d'Aix-en-Provence, Stanislavsky en Nemirovich-Danchenko Muziektheater, Moskou en Lyric Opera of Chicago

Maar liefst voor de vierde keer in haar geschiedenis presenteert De Nationale Opera een enscenering van Stravinsky’s The Rake’s Progress. Na David Pountney, David Alden en Peter Sellars tekent in deze imposante reeks Rake’s de niet minder vermaarde Simon McBurney voor de regie.

De muziek, een hoogtepunt uit Stravinsky’s neoklassieke periode, en het libretto van W. H. Auden en Chester Kallman zorgen ervoor dat The Rake’s Progress blijft aanspreken. Beroemd zijn de hilarische scènes met Baba The Turk, de vrouw met de baard. Na het tragische einde met Tom Rakewell als psychiatrisch patiënt, volgt de moraal van The Rake’s Progress: niet elke losbol oftewel ‘Rake’ wordt gered door de ware liefde oftewel ‘True love’.

Bekijk de trailer!
Maak kennis met countertenor Andrew Watts
Kijk mee achter de schermen in ons decoratelier

Het verhaal van The Rake’s Progress

Tom Rakewell en Anne Trulove zijn verloofd. Haar vader biedt hem een baantje aan, maar Tom voelt daar niets voor. Hij hoopt dat het grote geld vanzelf naar hem toekomt: de eerste van drie wensen die hij zal uitspreken. Prompt weet een duister type, Nick Shadow, hem te vertellen dat hij een grote erfenis heeft gekregen.

Lees verder

Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
Festival d’Aix-en-Provence 2017 © Pascal Victor / artcompress
© Monika Rittershaus
  ma 05 feb De Volkskrant ***** - The Rake's Progress (2018)

  'Wonderschone productie The Rake's Progress is staaltje theatraal vernuft' 'Een verbluffend rake enscenering van Stravinsky's opera, waarin het decor net als het verhaal razendsnel van gedaante kan wisselen. Er ontstaat een mooi samenspel tussen de zangers en de eersteklas musici van het Nederlands Kamerorkest.'

  ma 05 feb NRC***** - The Rake's Progress (2018)

  'McBurney neemt de gelaagdheid van de opera als uitgangspunt, en voegt er nadrukkelijk niet nog een laag aan toe. Integendeel: zijn theater excelleert in eenvoud, inventiviteit en detaillering.'

  ma 05 feb Het Parool - The Rake's Progress (2018)

  “Een schitterende Rake” “Simon McBurney, de Britse regisseur die eerder Die Zauberflöte van Mozart en A dog’s heart van Raskatov tot zo’n feest voor de muzikale ziel maakte, is er met zijn kijk op The rake’s progress van Stravinsky bij De Nationale Opera opnieuw in geslaagd het publiek aan het juichen te krijgen.”

  ma 05 feb Trouw **** - The Rake's Progress (2018)

  'Met gejoel ontvangen'

  ma 18 dec The Rake's Progress - Aix (2017), Bachtrack ****

  ‘McBurney never overplays his hand, though, content at times to allow the music to tell its own tale, most touchingly when Anne cradles Tom in the asylum.’

  ma 17 jul The Rake's Progress, Place de l'Opera 2015

  'Simon McBurney beschikt over een ongekende vindingrijkheid. Dat bewees hij al met zijn indrukwekkende productie van A Dog's Heart enkele seizoenen geleden en ook zijn regie van Die Zauberflöte staat bol van de vondsten.'

  ma 18 dec The Rake's Progress - Aix (2017), Operawire

  ‘Although relatively modern, compared to the classical opera repertoire (it premiered on 11 April 1951), Simon McBurney’s visually striking and infinitely creative staging gives it an additional innovative edge.’

  di 18 jul The Rake's Progress - Aix (2017), Financial Times ****

  "Full of superb stagecraft & excellent singing, beautiful to behold"

Simon McBurney’s geniale DNO-producties van A Dog’s Heart en Die Zauberflöte roepen hoge verwachtingen op voor The Rake's Progress. Hij zal zeker veel ruimte bieden aan de ironische en speelse kanten ervan.

Baba wordt niet, zoals gebruikelijk, gezongen door een mezzosopraan maar door een countertenor, Andrew Watts. Op die manier krijgt het huwelijk tussen haar en Tom een extra pikant trekje. De rollen van Anne Trulove en Tom Rakewell in The Rake’s Progress worden vertolkt door Julia Bullock, voor het eerst bij DNO en Paul Appleby (Belmonte Die Entführung aus dem Serail). Kyle Ketelsen (Carmen) is de demonische Nick Shadow.

Ivor Bolton leidt het Nederlands Kamerorkest. Bolton maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij overstapte naar het dirigeren van een zeer gevarieerd repertoire. Bij DNO is Bolton regelmatig te gast geweest. Zo leidde hij hier Così fan tutte, Ercole amante, Deidamia, Armide, Billy Budd, Le nozze di Figaro en Jephtha. Sinds 2015 is Bolton muzikaal leider van het Teatro Real in Madrid en vanaf begin 2016 vervult hij die rol ook bij het Sinfonieorchester Basel.

The Rake’s Progress is een coproductie met Festival d’Aix-en-Provence, Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko Moscow Music Theatre en Lyric Opera of Chicago.

PODCAST

Door: Joke Dame

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan The Rake’s Progress is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over deze productie van regisseur Simon McBurney. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de Odeonzaal. De toegang tot deze ruimte bevindt zich op de begane grond, tussen de even en oneven garderobe.

Simon McBurney

Regisseur

SIMON MCBURNEY's werk varieert van locatietheater tot vernieuwende Broadwayproducties, is dikwijls gebaseerd op klassieke teksten en sterk verbonden met muziek.

Ivor Bolton

Dirigent

IVOR BOLTON (muzikale leiding) maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij de overstap maakte naar het dirigeren. Na zijn debuut in 1994 ontwikkelde hij een speciale band met de Bayerische Staatsoper München.

Het Nederlands Kamerorkest is samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Het Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen, en op buitenlandse podia en festivals. Het Nederlands Kamerorkest werd in 1955 opgericht. Sinds 2004 voert meesterviolist Gordan Nikolić de artistieke leiding. Het orkest verbindt artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek en neemt in een omvangrijk programma voor educatie en talentontwikkeling verantwoordelijkheid voor de toekomst van klassieke muziek en opera. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen. In samenwerking met De Nationale Opera weet het orkest zowel klassieke opera’s en kameropera’s als ook nieuw muziektheater in kleinere bezettingen te realiseren. In seizoen 2017-2018 zal het Nederlands Kamerorkest ook nog de double bill Trouble in Tahiti + Clemency begeleiden.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Ivor Bolton
Regie
Simon McBurney
Decor
Michael Levine
Kostuums
Christina Cunningham
Licht
Paul Anderson
Video
Will Duke
Dramaturgie
Gerard McBurney
Medewerking regie
Leah Hausman
Orkest
Nederlands Kamerorkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering koor
Ching-Lien Wu
Truelove
David Pittsinger
Anne
Julia Bullock
Tom Rakewell
Paul Appleby
Nick Shadow
Kyle Ketelsen
Mother Goose
Hilary Summers
Baba the Turk
Andrew Watts
Sellem
Alan Oke
Keeper of the Madhouse/Nick Shadow II
Evan Hughes
Nick Shadow III
Sander Heutinck