De Nationale Opera presenteert

Fin de Partie György Kurtág (1926)

Deze productie was te zien in maart 2019

Terug tot de essentie

Tijdsduur 2:05

Pauzes 0

Fin de partie naar het beroemde toneelstuk van Samuel Beckett, is de eerste opera van de 91-jarige György Kurtág, een van de grootste hedendaagse componisten. Pierre Audi maakt met deze productie zijn debuut als regisseur in La Scala in Milaan.

Beckett: wachten op het einde

De beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Samuel Beckett schreef Fin de partie (1957), een stuk voor vier personages, in eerste instantie in het Frans en vertaalde dit later zelf naar het Engels, Endgame. Het schrijven in een andere taal dan zijn moedertaal stelde hem naar eigen zeggen in staat simpeler en directer te schrijven. Naast En attendant Godot wordt Fin de partie gezien als een van Becketts belangrijkste werken.

Beckett brengt het theater terug tot de essentie: mensen die met elkaar in één ruimte de tijd laten passeren. In Fin de partie zijn de personages slechts met één ding bezig: wachten op het einde.

SYNOPSIS

Foto's: Ruth Walz

Kurtág

De composities van György Kurtág hebben met hun kale, geconcentreerde, intens expressieve stijl een onuitwisbare stempel gedrukt op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse muziek. Kurtág heeft genoeg aan een paar maten om een complete wereld op te roepen. 

Markus Stenz

Sinds het seizoen 2012-2013 is Markus Stenz chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz geniet een bijzondere reputatie als vertolker van eigentijds symfonisch en muziekdramatisch repertoire. Het Radio Filharmonisch Orkest zat juni 2018 nog bij De Nationale Opera in de orkestbak bij George Benjamins Lessons in Love and Violence.

Radio Filharmonisch Orkest
Het Radio Filharmonisch Orkest, opgericht in 1945, is een onmisbare schakel in het Nederlandse muziekleven. Geen ander orkest speelt zoveel Nederlandse en wereldpremières. Sinds 2012 is Markus Stenz chef-dirigent. Hij kan voortbouwen op het succes van illustere voorgangers als Bernard Haitink, Edo de Waart en Jaap van Zweden. Het Radio Filharmonisch orkest heeft een prominente plek in de omroepseries NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert in het Concertgebouw Amsterdam en het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg Utrecht.

 

  vr 23 nov Fin de partie - Trouw**** - la Scala 2018

  "Bijzonder dus dat Audi nu regisseur is van 'Fin de partie'. Hij heeft de opera simpel, maar liefdevol en wonderschoon op de bühne gezet." "Vanuit de bak krijgt de opera kleur en smoel en daar openbaart zich dan toch vooral de grootsheid van Kurtág, die met zijn gebruikelijke miniaturen ingenieus een enorm bouwwerk in elkaar metselt." "Het orkest van de Scala levert onder leiding van Markus Stenz (...) een topprestatie. Aarzelende noten, veelzeggende pauzes, scherpe tikjes en ultrakorte lyriek wisselen elkaar met precisie af."

  ma 11 mrt Fin de Partie - de Volkskrant (2019)****

  Hulde aan de lieden die de hoogbejaarde componist György Kurtág bleven vragen om zijn opera. Fin de partie is een fascinerende voorstelling.

  vr 23 nov Fin de partie - NRC**** - la Scala 2018

  Fin de partie (‘eindspel’) is een patstelling met post-apocalyptische trekjes. De autoritaire Hamm is blind en zit in een rolstoel. Zijn ouders Nagg en Nell leven in vuilnisbakken. Alleen Clov kan zich vrijelijk bewegen, maar hij leidt een slavenbestaan als bediende van Hamm. De karakters zijn vocaal goed getroffen: Hamm (bas Frode Olsen) klinkt met zijn glijtonen als een schorre, scheldende oorlogsinvalide, Nell (mezzo Hilary Summers) krijgt hysterisch grote intervallen, Nagg (tenor Leonardo Cortellazzi) is een nasaal-lyrisch anachronisme. Bariton Leigh Melrose excelleert als de trekkebenende en stamelende neuroot Clov, hopeloos met zichzelf in de clinch, niet in staat Hamm te verlaten.

  vr 23 nov Fin de partie - The Guardian***** - la Scala 2018

  The 92-year-old’s first opera sets Beckett’s Endgame to create an uncompromising work that is utterly distinctive and, in Pierre Audi’s lucid production, unforgettable and touching.

  vr 23 nov Fin de partie - Bachtrack - la Scala 2018

  Pierre Audi's production is consistent with the spirit of Beckett's play, the silences of the characters reflected in his dry staging. The claustrophobic sensation of the play ("unfurnished interior" writes Beckett) is evident in Christof Hetzer's scenery (he is also the costume designer): a structure of houses one inside the other that confounds interior and exterior notions and are seen from different perspectives. "La lumière grisâtre" (greyish light) is achieved by Urs Schönebaum's efficient lighting.

  di 27 nov Fin de partie - The New York Times (2018)

  “Mr. Kurtag, 92, has taken a protracted path to this patiently, perfectly tailored work, his first opera.” “[…] look at this exquisite opera, a miracle of dedication, craft and care.”

György Kurtág

Componist

De Hongaarse componist GYÖRGY KURTÁG (1926, compositie) is één van de laatste nog levende componisten van de avantgarde die na de Tweede Wereldoorlog de klassieke muziekwereld op zijn kop zette.

Pierre Audi

Regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Van januari 2013 tot september 2018 was hij directeur van De Nationale Opera. In de tijd dat hij leiding gaf aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten geweest dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Markus Stenz

Conductor

The German conductor MARKUS STENZ (musical director) has a special reputation in the field of contemporary symphonic and dramatic music repertoire.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Markus Stenz
Regie
Pierre Audi
Decor en kostuums
Christof Hetzer
Licht
Urs Schönebaum
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Radio Filharmonisch Orkest
M.m.v.
Frode Olsen
Leigh Melrose
Hilary Summers
Leonardo Cortellazzi

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante
details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes 

Podcast inleiding 

door Klaus Bertisch

Opera Forward Festival

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival. In vijf nieuwe voorstellingen legt OFF actuele verlangens, angsten en toekomstdromen bloot. En tijdens de OFF Days (1, 2 en 3 maart) stort een nieuwe generatie zich op het festivalthema: identiteit en confrontatie.

Bekijk programma

 

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Productiepartner Opera Forward Festival

Partners Opera Forward Festival

Jonge Musici Fonds, Mimi Cohen-Trijbits Fonds, Jade Fonds

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet