De Nationale Opera presenteert
Terug tot de essentie
Fin de partie naar het beroemde toneelstuk van Samuel Beckett, is de eerste opera van de 91-jarige György Kurtág, een van de grootste hedendaagse componisten. Pierre Audi maakt met deze productie zijn debuut als regisseur in La Scala in Milaan.
Beckett: wachten op het einde
De beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Samuel Beckett schreef Fin de partie (1957), een stuk voor vier personages, in eerste instantie in het Frans en vertaalde dit later zelf naar het Engels, Endgame. Het schrijven in een andere taal dan zijn moedertaal stelde hem naar eigen zeggen in staat simpeler en directer te schrijven. Naast En attendant Godot wordt Fin de partie gezien als een van Becketts belangrijkste werken.
Beckett brengt het theater terug tot de essentie: mensen die met elkaar in één ruimte de tijd laten passeren. In Fin de partie zijn de personages slechts met één ding bezig: wachten op het einde.
Foto's: Ruth Walz
Kurtág
De composities van György Kurtág hebben met hun kale, geconcentreerde, intens expressieve stijl een onuitwisbare stempel gedrukt op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse muziek. Kurtág heeft genoeg aan een paar maten om een complete wereld op te roepen.
Markus Stenz
Sinds het seizoen 2012-2013 is Markus Stenz chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz geniet een bijzondere reputatie als vertolker van eigentijds symfonisch en muziekdramatisch repertoire. Het is al weer even geleden dat het Radio Filharmonisch Orkest bij De Nationale Opera in de orkestbak zat. Voor het laatst was dat bij Legende in 2011.
Radio Filharmonisch Orkest
Het Radio Filharmonisch Orkest, opgericht in 1945, is een onmisbare schakel in het Nederlandse muziekleven. Geen ander orkest speelt zoveel Nederlandse en wereldpremières. Sinds 2012 is Markus Stenz chef-dirigent. Hij kan voortbouwen op het succes van illustere voorgangers als Bernard Haitink, Edo de Waart en Jaap van Zweden. Het Radio Filharmonisch orkest heeft een prominente plek in de omroepseries NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert in het Concertgebouw Amsterdam en het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg Utrecht.
"Bijzonder dus dat Audi nu regisseur is van 'Fin de partie'. Hij heeft de opera simpel, maar liefdevol en wonderschoon op de bühne gezet." "Vanuit de bak krijgt de opera kleur en smoel en daar openbaart zich dan toch vooral de grootsheid van Kurtág, die met zijn gebruikelijke miniaturen ingenieus een enorm bouwwerk in elkaar metselt." "Het orkest van de Scala levert onder leiding van Markus Stenz (...) een topprestatie. Aarzelende noten, veelzeggende pauzes, scherpe tikjes en ultrakorte lyriek wisselen elkaar met precisie af."
Fin de partie (‘eindspel’) is een patstelling met post-apocalyptische trekjes. De autoritaire Hamm is blind en zit in een rolstoel. Zijn ouders Nagg en Nell leven in vuilnisbakken. Alleen Clov kan zich vrijelijk bewegen, maar hij leidt een slavenbestaan als bediende van Hamm. De karakters zijn vocaal goed getroffen: Hamm (bas Frode Olsen) klinkt met zijn glijtonen als een schorre, scheldende oorlogsinvalide, Nell (mezzo Hilary Summers) krijgt hysterisch grote intervallen, Nagg (tenor Leonardo Cortellazzi) is een nasaal-lyrisch anachronisme. Bariton Leigh Melrose excelleert als de trekkebenende en stamelende neuroot Clov, hopeloos met zichzelf in de clinch, niet in staat Hamm te verlaten.
The 92-year-old’s first opera sets Beckett’s Endgame to create an uncompromising work that is utterly distinctive and, in Pierre Audi’s lucid production, unforgettable and touching.
Pierre Audi's production is consistent with the spirit of Beckett's play, the silences of the characters reflected in his dry staging. The claustrophobic sensation of the play ("unfurnished interior" writes Beckett) is evident in Christof Hetzer's scenery (he is also the costume designer): a structure of houses one inside the other that confounds interior and exterior notions and are seen from different perspectives. "La lumière grisâtre" (greyish light) is achieved by Urs Schönebaum's efficient lighting.
“Mr. Kurtag, 92, has taken a protracted path to this patiently, perfectly tailored work, his first opera.” “[…] look at this exquisite opera, a miracle of dedication, craft and care.”
Team, Cast en Koor
- Muzikale leiding
- Markus Stenz
- Regie
- Pierre Audi
- Decor en kostuums
- Christof Hetzer
- Licht
- Urs Schönebaum
- Dramaturgie
- Klaus Bertisch
- Orkest
- Radio Filharmonisch Orkest
- M.m.v.
- Frode Olsen
Leigh Melrose
Hilary Summers
Leonardo Cortellazzi
INLEIDINGEN
Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante
details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.
Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes
Opera Forward Festival
Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival. In vijf nieuwe voorstellingen legt OFF actuele verlangens, angsten en toekomstdromen bloot. En tijdens de OFF Days (1, 2 en 3 maart) stort een nieuwe generatie zich op het festivalthema: identiteit en confrontatie.
Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door:
Founding Partners Opera Forward Festival
Productiepartner Opera Forward Festival
Partners Opera Forward Festival
Jonge Musici Fonds, Mimi Cohen-Trijbits Fonds, Jade Fonds
Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet