De Nationale Opera presenteert

Il barbiere di Siviglia Gioacchino Rossini (1792-1868)

Figaro, figaro, fígáró...

Tijdsduur 3:00

Pauzes 1

Van Gioacchino Rossini

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

Een van de meest geliefde opera’s is Rossini’s vrolijke en dynamische Il barbiere di Siviglia.

Grappige verwikkelingen

Het verhaal in Il barbiere di Siviglia draait om Rosina, op wie graaf Almaviva verliefd is. Zij beantwoordt zijn gevoelens, maar haar voogd Bartolo wil met haar trouwen om zo een flinke bruidsschat in de wacht te slepen. Na de nodige geestige verwikkelingen in het libretto krijgen de geliefden elkaar uiteindelijk, dankzij de hulp van de slimme Figaro. Uit Mozarts Le nozze di Figaro weten we echter dat het tussen hen geen rozengeur en maneschijn zal blijven ...

Synopsis

 

Rossini en de Franse Revolutie

Hoewel Rossini van nature conservatief was, koos hij als onderwerp voor Il barbiere di Siviglia toch een toneelstuk van Beaumarchais dat sterk de geest van de Franse Revolutie ademt. Hij werd met name geïnspireerd door de komische kanten van het stuk. In het jagende ritme van de grote ensembles voel je de roerigheid van de vooravond van de Franse Revolutie. De personages kennen geen moment rust.

Lotte de Beer - regie

De Nederlandse operaregisseur Lotte de Beer regisseerde eerder bij De Nationale Opera Ringetje, Waiting for Miss Monroe, Hänsel und Gretel en The New Prince. Zij was een graag geziene gast bij de Operadagen Rotterdam, het Grachtenfestival en het Opera Forward Festival. Eind 2017 boekte zij een groot succes met Puccini’s Il Trittico bij de Bayerische Staatsoper, waarmee zij doorbrak naar de wereldtop van de opera.

De Beer werkt voor Il barbiere di Siviglia samen met de ontwerpers Julian Crouch (decor en kostuums) en Alex Brok (licht). Voor de choreografie tekent Zack Winokur (The New Prince). De dirigent is Maurizio Benini (Il trovatore), regelmatig te gast in de operahuizen van onder meer New York, Parijs, Wenen, Londen, Barcelona en Madrid. Misha Kiria is Bartolo en Rosina wordt gezongen door Nino Machaidze (Il Viaggio a Reims).

Julian Crouch – decor en kostuums

Julian Crouch is regisseur en schrijver. Tevens ontwerpt hij voor toneel, opera, ballet, film en televisie. Bekende producties waren Satyagraha (New York), Jerry Springer: The Opera, de Broadwaymusical The Addams Family (Drama Desk Award en Outer Critics Circle Award) en The Enchanted Island. Met Cinderella was hij te gast bij Het Nationale Ballet (2014). Zijn ontwerp maakte indruk door de natuurlijke wijze waarop hij historische en hedendaagse stijlen samenbracht: een combinatie van Victoriaanse mode en high fashion a la Alexander McQueen en Vivienne Westwood.

 

 

 

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is al meer dan 30 jaar vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen spelen de twee orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud in bijvoorbeeld ziekenhuizen of op festivals. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Maurizio Benini
Regie
Lotte de Beer
Decor en kostuums
Julian Crouch
Licht
Alex Brok
Choreografie
Zack Winokur
Dramaturgie
Peter te Nuyl
Orkest
Nederlands Kamerorkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering
Ching-Lien Wu
Il Conte d’Almaviva
René Barbera
Bartolo
Misha Kiria
Rosina
Nino Machaidze
Figaro
Davide Luciano
Basilio
Marko Mimica
Fiorello
Tomeu Bibiloni
Ambrogio
Nico Weggemans
Berta
Julietta Aleksanyan - De Nationale Opera Studio
Un ufficiale
Martin Mkhize - De Nationale Opera Studio
Kostuumontwerpen van Julian Crouch
Kostuumontwerpen van Julian Crouch
Kostuumontwerpen van Julian Crouch
Kostuumontwerpen van Julian Crouch
Kostuumontwerpen van Julian Crouch
Kostuumontwerpen van Julian Crouch
    di 06 feb NRC Handelsblad, 2017 *****

    ‘ Een zeldzaam succes was het debuut van operaregisseur Lotte de Beer (36) met Puccini’s Il Trittico bij de Bayerische Staatsoper, een van de belangrijkste huizen van Duitsland. De Beer is de eerste Nederlandse operaregisseur die daarmee echt is doorgebroken naar de wereldtop van de opera: de Metropolitan Opera in New York boekte haar al voor 2023.’

INLEIDINGEN
 

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante
details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes
Kosten: gratis

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

Maandag 29 oktober Il barbiere di Siviglia

Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7.50 (Vrienden), € 5 (studenten),

Gratis voor Donateurs, Geefkringleden van Het Nationale Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.
foyeravond