De Nationale Opera presenteert

Het Monster van Minos JONATHAN DOVE (1959)

Deze productie was te zien in juni 2020

VOOR EN DOOR JONG EN OUD

Van Jonathan Dove

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

In het land van koning Minos schuilt een monsterlijk wezen – half mens, half stier - diep weggestopt in een labyrint. De koning voedt zijn monster met het vlees van zijn vijanden. Hij dwingt de stad Athene om haar jongeren – haar toekomst  – af te staan als voer voor het beest. De jonge held Theseus is ervan overtuigd dat hij het monster kan verslaan, maar weet hij in het hart van het labyrint nog zijn moed te bewaren?

Nederlandse versie
Het monster van Minos is een ‘participatie-opera’, gebaseerd op de Griekse mythe van de Minotaurus. Versies van de opera waren al te zien in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dit seizoen presenteert De Nationale Opera een Nederlandse versie van dit grootse participatieproject.

Jong en oud op het toneel
Een cast van kinderen, jongeren en volwassenen zingt en speelt het verhaal over het jeugdverslindende monster, bijgestaan door drie professionele zangers en een acteur. De muzikale begeleiding is in handen van de vaste orkestpartner van De Nationale Opera, het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zij ruimen in de orkestbak plaats in voor leden van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest.

Deelnemen
De Nationale Opera nodigt kinderen (8 t/m 12), jongeren (16 t/m 25) en volwassenen uit om deel te nemen aan Het monster van Minos. Klik hier voor meer informatie. 

Jonathan Dove
Jonathan Dove's muziek vulde operahuizen overal ter wereld met een opgetogen publiek van alle leeftijden. Weinig hedendaagse componisten hebben zo succesvol en consequent het potentieel van opera verkend om te communiceren en verwondering op te roepen. Naast drie participatie-opera's voor Glyndebourne, heeft hij Work in Progress geschreven in 2005, drie stukken voor de London Borough of Hackney, en de bekroonde cantate On Spital Fields (2005) voor het Spitalfields Festival in Oost-Londen, waarvan hij artistiek directeur was van 2001 tot 2006.

 

Het monster van Minos

Productie van het Festival d’Aix-en-Provence

 

Wereldpremière
20 juni 2015
Philharmonie,
Berlijn
Libretto
Alasdair Middleton
Vertaling
Ruben van Gogh

Team, Cast en Koor

Regie
Marie-Ève Signeyrole
Muzikale leiding
Aldert Vermeulen
Decor
Fabien Teigné
Licht
Philippe Berthomé
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Jeugdorkest
Almeers Jeugd Symfonie
Orkest, instudering Hans Welle
Amateurkoren
Volwassenkoor, instudering Hans Veldhuizen
Jongerenkoor, instudering Wouter Verhage
Kinderkoor, instudering Hanne van de Vrie
Theseus
Marcel Beekman
De moeder van Theseus
Eva Kroon
Daedalus
Florian Just
Minos
nnb

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera en wordt het gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Marc Albrecht en Gordan Nicolic (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de hoofdpodia maar ook op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2019-2020 speelt Het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties | Pagliacci I Cavalleria rusticana, Die Walküre, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Die Frau ohne Schatten. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Così fan Tutte en La Cenerentola.