De Nationale Opera presenteert

Alice's adventures under ground Gerald Barry (1952)

Voorstelling voorbij

Voor iedereen vanaf 7

Tijdsduur 1:00

Taal Engels en andere talen

Boventitels Nederlands

VANWEGE DE CORONAMAATREGELEN ZIJN WIJ TOT ONZE SPIJT GENOODZAAKT ALLE VOORSTELLINGEN VAN ALICE'S ADVENTURES UNDER GROUND AF TE GELASTEN. MEER INFORMATIE LEEST U HIER. OPERABALLET.NL/CORONA-UPDATE

 

Tuimelend door een duister konijnenhol doemt een kleurrijke, knotsgekke wereld op waarin niets is wat het lijkt. Welkom in de wonderwereld van Alice’s Adventures Under Ground! Een ware belevenis voor jong en oud.

Zangmasterclass met Alice en orkest

De nieuwe opera Alice’s Adventures Under Ground combineert de beroemde boeken ‘Alice in Wonderland’ en ‘Through the Looking-Glass’, beide van Lewis Carroll. Hij laat ons daarin een wereld zien waarin personages als de Hartenkoningin, de Gekke Hoedenmaker en allerlei pratende dieren thuis zijn. Componist Gerald Barry, die ook het libretto schreef, geeft nog een extra draai aan het verhaal: geen croquetwedstrijd aan het hof maar een zangmasterclass met Alice en het orkest. De strijd wordt uitgevochten met halsbrekende toonladders en arpeggio’s.

  do 06 feb The Guardian over Alice*****(2020)

  'Brilliant in every surreal detail'

  do 06 feb The Stage over Alice ***** (2020)

  ‘Deserves to become a modern classic’

  do 06 feb theartsdesk.com over Alice *****

  'Go twice, go three times; it won't wear out.'

  do 06 feb The Upcoming over Alice*****

  'a fantastic piece, which dazzles with its energy and passion, and was obviously made with such love for the source material that one can hardly help but be swept away by the insanity'

  vr 31 jan The Guardian, 2016 ****

  'a breathless and brilliant raid on Lewis Carroll'

  ma 03 feb Volkskrant over Antony McDonald, 2009

  '[De Rheingold-productie] is in de regie en uitmonstering van Antony McDonald een juweel om te zien. [...] Het knappe van McDonald is dat lichtheid in zijn scènes steeds gepaard gaat met een gevoel van risico.'

  ma 03 feb The New York Times over Karen Kamensek, 2019

  'The production’s conductor, Karen Kamensek conveyed the ripple, flow and quiet urgency of the music without fixating on precision.'

DE MAKERS

Vrolijk, onstuimig en prettig gestoord!
Met Alice’s Adventures Under Ground maakt de Ierse componist Gerald Barry zijn debuut bij De Nationale Opera. Hij maakte eerder furore met zijn toonzetting van Oscar Wilde’s The Importance of Being Earnest (2011) en ging voor zijn nieuwste opera weer met een klassieker aan de haal. Ook schreef hij de tekst hiervoor, daarbij dicht bij het origineel blijvend. In zijn soms razendsnelle compositie verwerkt hij bekende maar vervormde melodieën die de kleurrijke personages in hun prettig gestoorde wereld nog onwerkelijker maken.

Decor en regie
Decorontwerper en regisseur Antony McDonald wist het podium van Nationale Opera & Ballet al vaker om te toveren tot prachtige werelden. Zo ontwierp hij decor en kostuums voor Benvenuto Cellini (1991), Jenůfa (1997), Béatrice et Bénédict (2001), Het sluwe vosje (2006) en Billy Budd (2011). In 2013 won het multitalent de International Opera Award voor Best Design.

De Amerikaanse topdirigente Karen Kamensek zal al haar ervaringen met hedendaagse muziek delen met de enthousiaste musici van het Nationaal Jeugdorkest.

NEDERLANDSE PREMIÈRE

Coproductie met Royal Opera House Covent Garden (Londen) en Irish National Opera (Dublin)

Team, Cast en Koor

Muziek en libretto
Gerald Barry
Muzikale leiding
Karen Kamensek
Regie, decor en kostuums
Antony McDonald
Licht
Fabiana Piccioli
Choreografie
Lucy Burge
Orkest
Nationaal Jeugdorkest

Het Nationaal Jeugdorkest
Het Nationaal Jeugdorkest werd opgericht in 1957 en biedt al meer dan zestig jaar een podium aan jong toptalent tussen de 18 en 26 jaar. Bijvoorbeeld tijdens de NJO Muziekzomer, een festival in Gelderland en tijdens de NJO Wintertournee, waarin het NJO de beste concertzalen van Nederland aandoet. Het Nationaal Jeugdorkest en het Jeugdorkest Nederland slaan sinds 2019 officieel de handen ineen als de Nationale Jeugdorkesten Nederland. Het orkest was eerder te horen bij De Nationale Opera in Il matrimonio segreto en De jongen die te snel groeide. In 2020 speelt het NJO Alice’s Adventures Under Ground.

Tot 2021 geen fysieke INLEIDINGEN

Tot en met december 2020 zullen er in verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waaronder de 1,5 m richtlijn, geen fysieke inleidingen gegeven kunnen worden. Over mogelijke digitale inleidingen of podcasts houden we u via onze social media kanalen, onze nieuwsbrief en de website op de hoogte.

Familie-inleiding 

Een speciale interactieve inleiding voor het hele gezin

19, 22, 30 december 2020 en 2 januari 2021

Aanvangstijd: 45 minuten voor aanvang voorstelling
Kosten inleiding: gratis i.c.m een ticket voor de voorstelling