De Nationale Opera presenteert

Mefistofele Arrigo Boito (1842-1918)

EEN DUIVELSE OPERA

Tijdsduur 3:00

Van Arrigo Boito

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

Door de momenteel geldende maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus, kan deze productie van De Nationale Opera komend najaar helaas niet doorgaan. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Het duivelse Mefistofele is een overweldigende opera met groot orkest en grote koren. Een opera waarin het knettert, tussen God, de gevallen engel Mefisto, duivel Faust en ... de mens. Een opera waarin de schepping zelf ter discussie staat.

Wat richten we aan?

In Arrigo Boito’s opera uit 1875 staat niet Faust centraal, maar de gevallen engel Mefistofele. Deze heeft zo zijn vraagtekens bij Gods schepping en bij wat de mens daarvan maakte. Met duivelse onverschrokkenheid zet hij zich af tegen de loop van de wereld.

Componist Arrigo Boito (1842-1918)
De Italiaanse componist Arrigo Boito, vooral bekend door zijn samenwerking met Verdi, waagde zich met Mefistotele aan een opera die het hele Faustverhaal van Goethe omvat. Zijn aanpak is enorm - met een geweldig orkest en grote koren. Een werk dus waarin het alom geprezen Koor van De Nationale Opera, aangevuld met extra leden en een kinderkoor, alles uit de kast kan halen. 

  do 30 jan De Volkskrant over Tsjarodejka, 2011 *****

  'Als er een tovenares aan het werk is geweest in deze opera, is haar naam Tatjana Gürbaca.'

  ma 03 feb BAS-BARITON CHRISTIAN VAN HORN - MEFISTOFELE - NEW YORK TIMES

  'Long may he reign in hell.'

  ma 03 feb KOOR VAN DE NATIONALE OPERA - PIQUE DAME - NRC

  'briljant, bewegend en virtuoos’

  ma 03 feb KOOR VAN DE NATIONALE OPERA - CHOVANSJTSJINA - DEUTSCHLANDFUNK

  'Het koor bezingt als een organische massa het complete scala, van folklore via religieuze ijver naar politieke hysterie.'

DE MAKERS

Nieuwe productie: regisseur Tatjana Gürbaca en ontwerper Klaus Grünberg
Voor de veelgevraagde Duitse regisseur van Sloveens-Turkse afkomst, Tatjana Gürbaca, is het haar debuut bij De Nationale Opera. Met ontwerper Klaus Grünberg, die bekend staat om zijn treffende theaterbeelden, tovert zij de Mefistofele-wereld op het toneel.

Dirigent Marco Armilliato
Boito’s partituur, waarin zijn voorliefde voor Wagner en Verdi hoorbaar is, staat op de wenslijst van vele Italiaanse dirigenten. Zo ook op die van de Italiaanse dirigent Marco Armilliato die gespecialiseerd is in het19e-eeuwse Italiaanse operarepertoire en zijn debuut maakt bij De Nationale Opera.

De zangers
Drie zangers staan centraal. De Italiaanse tenor Charles Castronovo, in 2019 Opera Award ‘Singer of the Year’, maakt in de rol van Faust zijn huisdebuut. Net als de Amerikaanse bas-bariton Christian Van Horn in de rol van Mefistofele. 

Mefistofele

Opera in een proloog, vier bedrijven en een epiloog
Coproductie met Opéra national de Paris

Libretto
Arrigo Boito

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Marco Armiliato
Regie
Tatjana Gürbaca
Decor
Klaus Grünberg
Anne Kuhn
Kostuums
Barbara Drosihn
Licht
Klaus Grünberg
Dramaturgie
Luc Joosten
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Mefistofele
Christian Van Horn
Faust
Charles Castronovo
Margherita
Olga Busuioc
Elena
Guanqun Yu

Nederlands Philharmonisch Orkest 

Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Naast zijn operataken is het Nederlands Philharmonisch Orkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2020-2021 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Mefistofele, Aida, Der fliegende Holländer en Die lustige Witwe. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Le nozze di Figaro en Anna Bolena.

www.orkest.nl

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floss der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev.

Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

In seizoen 2020-2021 zingt het Koor in Mefistofele, Le nozze di Figaro, Aida, Der fliegende Holländer, Die lustige Witwe, Anna Bolena en La damnation de Faust

Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Het koor is onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4 tot 21 jaar. Nationale Opera & Ballet en Nieuw Vocaal Amsterdam werken samen in uitvoeringen en in het opleiden van kinderen en jongeren naar het operavak. 

In seizoen 2020-2021 is Nieuw Amsterdams Kinderkoor te horen in de opera’s Mefistofele en La damnation de Faust, in het ballet Notenkraker & Muizenkoning, op de Open Dag en tijdens het Kinderkorenfestival. 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes