De Nationale Opera presenteert

upload - preview Michel van der Aa

Unieke preview van een gloednieuwe opera

Van Michel van der Aa

Taal Engels

Boventitels Nederlands

Wat als het eeuwige leven mogelijk zou zijn door je geest eenvoudigweg te uploaden naar de cloud? Wat zou dat betekenen voor je mens-zijn, je identiteit en je relaties met anderen? Deze vragen staan centraal in Upload, Michel van der Aa's nieuwste opera. Tijdens OFF nemen we je mee in het maakproces van Upload en geven we je een voorproef. In het voorjaar volgt een filmversie van de opera, en uiteindelijk ook de theaterversie.

Onderdeel van Opera Forward Festival

Het klinkt misschien als science fiction, maar de ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart. Over niet al te lange tijd zal het mogelijk zijn al onze herinneringen, gedachten en ervaringen over te brengen naar een kunstmatig brein. Zo kunnen we voor altijd blijven bestaan en aanwezig blijven in het leven van onze dierbaren.

Vader en dochter

In de opera Upload ondergaat een man dit proces. Hij hoopt dat het creëren van een digitale versie van zichzelf hem gelukkiger zal maken. In het laatste stadium verlaat hij zijn fysieke lichaam en keert als upload terug naar huis, naar zijn dochter. Zij doet haar best om hem te begrijpen. Waarom heeft hij deze keuze gemaakt? Is hij nog wel dezelfde persoon? En hoe gaat het leven voor hen vanaf hier verder?

De interdisciplinaire opera's van Michel van der Aa

Net als eerdere werken van Michel van der Aa belooft Upload een muzikaal en visueel hoogstandje te worden, waarbij muziektheater, film en moderne digitale technologie nauw met elkaar verweven zijn. Een wereldpremière die het publiek hedendaagse opera op zijn krachtigst laat zien en horen. De Nationale Opera presenteerde eerder Van der Aa's After Life, Sunken Garden en Blank Out, waarin theater en (3-D)film naadloos in elkaar overgingen.

Artiesten

Het Duitse ensemble Musikfabrik brengt onder leiding van Otto Tausk de nieuwe compositie tot leven, samen met bariton Roderick Williams en de sensationele sopraan Julia Bullock, die onlangs (eveneens tijdens het Opera Forward Festival) bij De Nationale Opera zong in Girls of the Golden West.

Opera in drie etappes

Vanwege de pandemie kon de geplande wereldpremière voor een live publiek niet doorgaan. Daarom wordt Upload in drie vormen gepresenteerd: tijdens OFF kun je een duik nemen in de wereld van Upload met een exclusieve preview. In het voorjaar van 2021 komt er een filmversie van Upload uit. Uiteindelijk zal de toneelversie te zien zijn in een van onze toekomstige seizoenen.

Team, Cast en Koor

Dirigent
Otto Tausk
Regie
Michel van der Aa
Decor en licht
Theun Mosk
Kostuums
Elske van Buuren
Dramaturgie
Madelon Kooijman
Niels Nuijten
Coproductie met
Oper Köln (Keulen)
Bregenzer Festspiele
Park Avenue Armory (New York)
Ensemble Musikfabrik (ondersteund door Aventis Foundation)
Stichting DoubleA
Compositieopdracht van
De Nationale Opera
Oper Köln (Keulen)
Bregenzer Festspiele
Park Avenue Armory (New York)
Ensemble Musikfabrik (ondersteund door Aventis Foundation)
Stichting DoubleA

Michel van der Aa

Componist/Regisseur

De Nederlandse componist MICHEL VAN DER AA (componist, concept, regie) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en volgde compositielessen bij Diderik Wagenaar, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen.

Otto Tausk

Dirigent

De Nederlandse dirigent OTTO TAUSK (muzikale leiding) was van 2007 tot 2012 chef-dirigent van Holland Symfonia.

Deze productie is onderdeel van het Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding partners Opera Forward Festival:

          

Productiepartner:

Upload is genomineerd voor de Fedora Opera Prize. Deze prijs wordt ondersteund door Generali en mede gefinancierd door het Creative Europe Programma van de Europese Unie.