Het verhaal van The Rake's Progress

Lees hier het verhaal van The Rake's Progress

I
Tom Rakewell en Anne Trulove zijn verloofd. Haar vader biedt hem een baantje aan, maar Tom voelt daar niets voor. Hij hoopt dat het grote geld vanzelf naar hem toekomt: de eerste van drie wensen die hij zal uitspreken. Prompt weet een duister type, Nick Shadow, hem te vertellen dat hij een grote erfenis heeft gekregen. Shadow − die in werkelijkheid de duivel is − wil Tom dienen en zal na een jaar en een dag zijn loon opeisen. Zij begeven zich samen naar Londen. Nadat Anne een halfjaar niets meer van Tom heeft gehoord, besluit ze hem te gaan zoeken.

II
Ondanks alle geneugten van de grote stad is Tom niet gelukkig: dit te worden is zijn tweede wens. Op aanraden van Nick trouwt hij met Baba the Turk − als vrouw-met-de-baard een beroemde kermisattractie. Anne wacht voor het huis van Tom. Als het pasgetrouwde paar arriveert, smeekt Tom Anne om weg te gaan, want hij beseft dat hij haar niet waardig is. Baba ergert zich over het oponthoud en Anne vertrekt.
Het huwelijk van Tom en Baba is niet gelukkig. Aan het ontbijt babbelt Baba ononderbroken, totdat Tom het niet langer verdraagt en haar hoofd bedekt. Ze blijft midden in haar monoloog steken.
Tom valt in slaap en droomt over een tovermachine die brood kan maken: als hij wakker wordt, uit hij als derde wens dat dit werkelijkheid mag worden. Nick brengt hem meteen zo'n apparaat en adviseert hem dit op grote schaal te produceren en aandeelhouders te zoeken voor de financiering.

III
Tom is failliet en al zijn bezittingen worden verkocht. Anne zoekt hem tevergeefs. Het laatste object dat te koop wordt aangeboden, is Baba. Zodra de bedekking van haar hoofd is weggenomen, vervolgt ze haar monoloog. Tom en Nick zijn op straat te horen; Anne gaat Tom achterna.
Een jaar en een dag zijn verstreken sinds Tom en Nick hun overeenkomst sloten. Nick eist nu Toms ziel op en draagt hem op zelfmoord te plegen. Hij geeft hem echter de kans zijn leven te redden met een kaartspel, dat Tom wint, dankzij de onzichtbare hulp van Anne. Woedend ziet Nick zijn prooi ontsnappen. Uit wraak ontneemt hij Tom het verstand: deze denkt nu dat hij Adonis is.
In het gekkenhuis nodigt Tom (als Adonis) iedereen uit om zijn huwelijk met Venus bij te wonen. Anne komt hem opzoeken en zingt hem in slaap. Trulove neemt haar mee naar huis. Als Tom ontwaakt, sterft hij van verdriet, want zijn Venus is verdwenen.

Epiloog
Anne, Baba, Tom, Nick en Trulove waarschuwen het publiek: niet voor elke losbol is er een Anne als reddende engel. Iedereen moet zich hoeden voor de duivel, die toeslaat als hij mensen in ledigheid aantreft.