Home

David Dawson

Associate Artist

David Dawson (1972, Londen, Verenigd Koninkrijk) is een van de meest toonaangevende dansmakers vandaag de dag. Zijn choreografieën transformeren het klassiek ballet op een nieuwe manier en zijn kenmerkende oeuvre wordt wereldwijd geprezen door critici en publiek. Van 2004 tot 2006 was hij als huischoreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet, sinds 1 januari 2015 als 'Artistic Associate'.

In 2000 maakte Dawson zijn eerste grootschalige choreografie in Het Muziektheater (nu Nationale Opera & Ballet) terwijl hij nog danste bij Het Nationale Ballet: A Million Kisses to My Skin. Dawson ontving een Benois de la Danse-prijs voor The Grey Area (2002), wederom gemaakt voor Het Nationale Ballet. In 2005 creëerde Dawson Reverence, op uitnodiging van het Marijinski Ballet. Hij was de eerste Britse choreograaf die een choreografie voor dit gezelschap heeft gemaakt en hij ontving hiervoor de Golden Mask Award. In 2006 won hij opnieuw een prestigieuze prijs voor een choreografie bij Het Nationale Ballet: de Choo San Goh Award voor The Gentle Chapters

Voor Het Nationale Ballet creëerde hij zowel 00:00  als Morning Ground in 2004. In 2011 maakte hij voor Het Nationale Ballet timelapse/(Mnemosyne), in 2012 day4 voor het programma Present/s in 2012 en Overture in 2013, waarvoor hij werd genomineerd met een Zwaan voor de beste dansproductie. Voor het programma Cool Britannia maakte hij in 2016 Empire Noir en Citizen Nowhere in 2017. De Nederlandse première van Dawsons Tristan + Isolde was bij Het Nationale Ballet te zien in 2018 en de wereldpremière van Requiem volgde in februari 2019 bij het gezelschap.

Dawson was van 2007 tot 2012 ook huischoreograaf bij Semperoper Ballett en Koninklijk Ballet Vlaanderen.Hij creëerde The Four Seasons, On the Nature of Daylight en avondvullende balletten Giselle en Tristan + Isolde voor het Semperoper Ballett. Voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen creëerde hij A Sweet Spell of Oblivion en The Third Light. In 2008 keerde hij terug naar Londen voor Faun(e) bij het Engelse Nationale Ballet en in 2013 opnieuw voor The Human Seasons bij The Royal Ballet. In 2016 creëerde hij voor het Scottish Ballet zijn volledige Swan Lake, in 2018 Anima Animus voor het San Francisco Ballet en in 2020 Affairs of the Heart voor het Bayerisches Staatsballett. 

Zijn choreografieën zijn opgevoerd in meer dan 25 landen en opgenomen in het repertoire van een groot aantal gerenommeerde gezelschappen, waaronder Boston Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet, Pacific Northwest Ballet, Pennsylvania Ballet, Staatsballett Berlin, München Staatsballett, Aalto Ballet Theater Essen, Ballet du Capitole Toulouse, Hongaars Nationaal Ballet, Noors Nationaal Ballet, Schots Ballet, West-Australisch Ballet, Ballet National de Marseille, Koninklijk Ballet Nieuw Zeeland, Fins Nationaal Ballet en Wiener Staatsballett. 

In 2013 werd Dawson uitgenodigd om lid te worden van de jury voor de Benois de la Danse in Moskou en het Dance Open International Ballet Festival in Sint-Petersburg.

Hij is gevraagd om jurylid te zijn bij de Prix Benois de la Danse in Moskou en bij het Dance Open International Ballet Festival in St. Petersburg. Sinds 2019 maakt hij de functie van Artistic Patron bij het Junior Ballet Antwerpen waar.

Prijzen:

2019, Nominatie Saxon Dance Price voor beste productie, The Four Seasons
2019, Nominatie The Isadora Duncan Award voor Prestatie in choreografie, Anima Animus
2014, Nominatie UK Critics' Circle National Dance Award voor Beste Klassieke Choreograaf, The human seasons
2013, Nominatie Gouden Zwaan voor Beste Nieuwe Productie, Overture
2010, Benois de la Danse voor Beste Choreograaf, Faun(e)
2010, Nominatie Critics’ Circle National Dance Award Nominee (Verenigd Koninkrijk) voor Beste Klassieke Choreograaf, Faun(e)
2006, Golden Mask Award (Rusland), Beste Choreograaf, Reverence
2006, Choo San Goh Choreography Award (China) voor The Gentle Chapters
2005, Nominatie Critics’ Circle National Dance Award Nominee (Verenigd Koninkrijk) voor Beste Klassieke Choreograaf, The Grey Area
2003, Benois de la Danse Choreography Award (Rusland), Beste Choreograaf voor The Grey Area
2003, Nominatie Gouden Zwaan, Beste Nieuwe productie, voor 00:00
1992, Nominatie Beste Nieuwkomer van het seizoen, door Dance & Dancers magazine
1991, Winnaar Prix de Lausanne (Zwitserland)
1991, Winnaar Alicia Markova Award

Foto: Oliver Look