Home

Samy Moussa

Componist/Dirigent

Samy Moussa is een Canadese componist en dirigent, geboren in Montreal in 1984. Hij is ‘Artist-in-Residence’ bij het Toronto Symphony Orchestra en heeft meerdere orkesten gedirigeerd. De muziek die hij componeerde voor orkesten wordt geprezen door gerenommeerde dirigenten als Christoph Eschenback en Hannu Lintu en uitgevoerd door verschillende orkesten in Canada en Europa.

Samy Moussa, ‘Artist-in-Residence’ bij het Toronto Symphony Orchestra, heeft meerdere orkesten gedirigeerd, waaronder het Bavarian State Opera Orchestra en koor in Haydn’s Nelson Mass bij de opening van het Opernfestspiel, het Vienna Radio Symphony Orchestra, het MDR Simfonieorchester Leipzig, het Québec Symphony Orchestra, de Staatskapelle Halle en het Zurich Chamber Orchestra. Verder debuteerde hij in januari 2020 bij de NDR Radiophilharmonie en heeft hij gedirigeerd voor Deutsche Grammophon en BMG Releases.

De muziek die hij componeerde voor orkesten werd geprezen door gerenommeerde dirigenten als Christoph Eschenbach, Hannu Lintu, Séphane Denève en Kent Nagano en is uitgevoerd door orkesten als het Dallas Symphony Orchestra, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, het Toronto Symphony Orchestra, het Orchestre symphonique de Montréal, het Brussels Philharmonic en het Bavarian Radio Symphony Orchestra. Op dit moment componeert hij een werk voor het Vienna Philharmonic en Christian Thielemann.

Samy Moussa heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Composer’s Prize van de Ernst von Siemens Music Foundation (2013), Québec’s composer of the year (2015), de Hindemith Prize (2017) en een studiebeurs voor de Villa Massimo, de Duitse Academie in Rome (2018-2019).

Samy Moussa debuteerde bij Nationale Opera & Ballet als componist van Antigone, in opdracht van De Nationale Opera, Het Nationale Ballet en Den Norkse Opera & Ballett (Oslo).

Meer informatie: www.samymoussa.com

Foto: Genevière Caron