De gebroeders Grimm

Hans en Grietje, Sneeuwwitje, Roodkapje en Assepoester; wie kent ze niet?

De gebroeders Grimm

Het zijn zomaar een paar beroemde sprookjesfiguren uit de verhalen van de gebroeders Grimm. Misschien kreeg je ze thuis voorgelezen of las je de sprookjes zelf. Misschien maakte je kennis met de beroemde verhalen in het sprookjesbos van de Efteling, of leerde je de verhalen kennen via de vele Disneyfilms die op de sprookjes gebaseerd werden. Maar hoe kwamen de broers Grimm aan al die verhalen?

Volksverhalen voor volwassen

In de 19e eeuw tekenden de Duitse literatuurwetenschappers Jacob en Wilhelm Grimm voor het eerst hun sprookjes op. Daarbij presenteerden ze zich als reizigers die door het land trokken op zoek naar oude volksverhalen, maar in realiteit kregen ze meeste sprookjes gewoon opgestuurd. De eerste uitgave (in 1812) was helemaal niet voor kinderen geschreven, maar bedoeld voor volwassenen. Het boek werd niet goed ontvangen; men vond het taalgebruik veel te droog en de verhalen veel te ingewikkeld.

Herschreven voor kinderen

Omdat de broers in geldnood zaten besloten ze het boek te herschrijven voor kinderen. De afschuwelijkste details werden uit de verhalen gehaald en ze voegden aan ieder sprookje de zo beroemd geworden begin- en eindzin toe: “Er was eens” en “Ze leefden nog lang en gelukkig”.

Titelbald van het tweede deel van de sprookjes van Grimm

De broers gaven zeven delen van hun sprookjes voor kinderen uit, maar de laatste druk in 1857 wordt gezien als de definitieve versie. Hierin staan wel 210 sprookjes!

Gruwelijkheden en moraal

In de sprookjes van Grimm zitten ondanks de aanpassingen voor kinderen nog steeds gruwelijke elementen. Denk maar aan de heks van Hans en Grietje die in de oven gegooid wordt, of Roodkapje die uit de buik van de wolf gesneden wordt. Toch lijken de sprookjes altijd wel min of meer goed af te lopen: Het goede overwint en het kwade verliest. De sprookjesfiguren zijn vaak personages die in een lastige situatie zitten en die hun goede eigenschappen moeten inzetten om daaruit verlost te raken. Zo staan trouw, moed en creativiteit binnen de moraal van de sprookjes van Grimm bijvoorbeeld hoog in het vaandel.

Ken jij alle sprookjes van Grimm? Hier kun je ze alle 210 lezen!

Grimmstories.com