Home

Grimm - de muziek

Scanner

Scanner (Robin Rimbaud) is een Britse componist en geluidskunstenaar. Zijn werk is zeer veelzijdig. Zo staat hij bekend als vernieuwer van elektronische muziek, bracht hij verschillende eigen albums uit en maakte hij het sound design voor reclamecampagnes van Nike, Mercedes Benz en Chanel. Twee jaar geleden componeerde hij de muziek voor Narnia en hij was erg enthousiast toen Marco en Ernst hem vroegen ook de muziek voor Grimm te maken.

Interview

Hoe was het om voor een tweede keer met dit choreografen duo te werken?

“Met Ernst werk ik al heel lang samen, dus dat is heel vertrouwd. Marco ken ik pas sinds Narnia, maar ook hij is een heel prettig persoon om mee samen te werken. We hadden allemaal het gevoel dat Narnia een succesvol project was dus we wilden graag weer met elkaar aan de slag. De werkwijze was nu natuurlijk ook al wat duidelijker. Dat was wel fijn want de planning voor Grimm was super strak. In het begin lag er bij mij best wel wat druk; de muziek moest af voordat Marco en Ernst met de choreografie konden starten. Ook daarom was het goed dat we met hetzelfde creatieve team werkten als bij Narnia”

Is de muziek van Grimm geheel elektronisch?

“Het grootste gedeelte wel, al hoor je in de muziek ook veel geluiden van opgenomen instrumenten. Zo zitten er houtblazers, strijkinstrumenten en koperblazers in. Het is dus eigenlijk een mix geworden van kunstmatige en echte geluiden. Ik heb veel vrijheid gekregen om scenes op mijn eigen manier te interpreteren. Daarbij heb ik geen verschil gemaakt tussen de verschillende dansstijlen. Soms vond ik het bijvoorbeeld leuk om een stukje van de soundtrack achterstevoren te laten draaien. Daarmee kan ik dan hele vreemde effecten maken.

Wat verwacht je van het eindresultaat, als de muziek, choreografie en vormgeving straks samenkomen op het podium?

“Ik denk dat Grimm nog magischer wordt dan Narnia, ik vind het echt een fantastisch project. De sprookjes van Grimm roepen zo’n andere wereld op. Ik herinner me een aantal verhalen ook nog zo levendig uit mijn kindertijd. Ik werd erdoor aangetrokken omdat het zo afweek van het dagelijks leven, maar soms kon ik er ook wel een beetje bang van worden. Ik verwacht dat de voorstelling ook wel zal aanslaan bij het publiek. Toen ik iets over de voorstelling op mijn Facebook pagina zette, kreeg ik enorm veel reacties, duizenden likes, en een heleboel verzoekjes om kaartjes te regelen.”

Luister hier naar een aantal muziekfragmenten uit Grimm:

Scanner - 4a

Scanner - Coward Prince

Scanner - Party

Zien waar Scanner nog meer mee bezig is? Kijk op zijn Facebookpagina:

facebook.com/Scannerdot