Grimm - videoprojecties

Aitor Biedma

Aitor Biedma is een videokunstenaar uit Spanje die in België woont. Hij maakt video’s voor concerten, theatervoorstellingen en dance events, maar ook animaties voor videofilms. Voor GRIMM maakte hij, net als een paar jaar geleden voor Narnia, de videoprojecties.

Interview

In hoeverre lijken de projecties van Grimm op de beelden die je voor Narnia maakte?

“Narnia was wat abstracter, in GRIMM zit een aantal hyperrealistische scènes. Je ziet bijvoorbeeld een gewoon bos, maar het oogt net niet helemaal echt. Het is een tikje dromerig en het verandert telkens van sfeer. Ik heb veel met Ernst en Marco gebrainstormd en ik begrijp precies welke richting ze uit willen. We hebben veel heen en weer gemaild met 'moodboards' en ideeën uitgewisseld via Pinterest.”

Hoe komt in jouw beelden het sprookjesbos tot leven?

“Ik heb een enorme collectie bomen en ik maak zelf ook 3D-modellen als dat nodig is. Voor het sprookjesbos heb ik lang gezocht om precies de goede sfeer weer te geven, de juiste bomen en planten te vinden. Het bos verandert ook telkens; soms is het een gewoon bos, soms wordt het een beetje een eng bos, een tikje 'spooky'. Ik speel veel met licht en tegenlicht. Ik hou ervan met licht een illusie te creëeren.”

Kun je iets vertellen over hoe jouw beelden op het podium samenkomen met de muziek en de dans?

“Dat luistert heel nauw; het moet natuurlijk precies samengaan met de muziek en met de choreografie. De videoprojecties zelf zijn grotendeels klaar. Nu, twee weken voor de première, ben ik vooral bezig af te monteren en spanning aan te brengen. In de laatste dagen ga ik samen met lichtontwerper Mike den Ottolander het licht en de videobeelden op elkaar afstemmen. Het is voor mij spannend om mijn creatieve vrijheid te behouden, maar ook het verhaal te volgen en beelden te maken die het verhaal ondersteunen. Dat lukt tot nu toe heel goed.”

Nieuwsgierig naar het werk van Aitor? Kijk dan vast de trailer van Narnia van twee jaar geleden en krijg een indruk van hoe projecties, muziek en dans ook samen zullen gaan in Grimm.

Meer werk van Aitor vind je hier:

blubvideo