GRIMM - wereldse verhalen

GRIMM is gebaseerd op de Duitse volksverhalen die de gebroeders Grimm in de 19e eeuw verzamelden, maar er bestaan nog veel meer sprookjes.

Beroemd zijn bijvoorbeeld ook de verhalen van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. De kans is groot dat je wel eens van De prinses op de erwt, De kleine zeemeermin of Het meisje met de zwavelstokjes gehoord hebt. Ook in landen buiten Europa worden al eeuwen volksverhalen en sprookjes van generatie op generatie doorgegeven. Opvallend is dat sprookjes vanuit alle werelddelen en culturen vaak dezelfde kenmerken hebben, en ook vaak op dezelfde manier zijn opgebouwd.

Helden en vijanden
Vrijwel alle sprookjes spelen zich af in het verleden. Vaak is niet helemaal duidelijk om welke tijd en welke omgeving het gaat, maar er wordt een wereld opgeroepen waarin koningen, prinsen en prinsessen heersen over het volk. Het verhaal begint bijna altijd met een probleem dat opgelost moet worden of een opdracht die vervuld moet worden. De held of heldin is een jonge man of vrouw die nog net niet volwassen is. Tegenover deze hoofdpersoon staan slechte tegenstanders (draken, reuzen, een tovenaar, duivel, heks of stiefmoeder) die de held proberen te beletten het doel te bereiken. Toch lopen vrijwel alle sprookjes goed af, vaak dankzij de hulp van goede helpers of tovervoorwerpen.

Roodkapje en de Wolf

Wonderlijke werelden
Het sprookje is een wonderverhaal: het wonder en het bovennatuurlijke spelen een belangrijke rol, maar de personages in het verhaal kijken hier eigenlijk niet van op. Zo vindt Roodkapje het helemaal niet raar dat ze levend uit de buik van de wolf gehaald kan worden, verwondert Aladdin (uit de Arabische vertellingen Duizend-en-een-nacht) zich geen seconde over de geest die uit zijn wonderlamp tevoorschijn komt en schrikt de hoofdpersoon uit het Marokkaanse sprookje Djinn el Behari totaal niet van een verschrikkelijke zee djin (zee geest) die opdoemt als hij gaat vissen. Integendeel, het wonderlijke wordt als iets heel gewoons en vanzelfsprekends gepresenteerd: Een draak of reus is voor een sprookjesheld niets bijzonders. En ook van dieren die zich als mensen gedragen raakt geen sprookjesfiguur van zijn stuk.

Li Ji en de Slang

Positief wereldbeeld
Uit de meeste sprookjes spreekt een optimistische boodschap: wie goed doet, wie goed ontmoet! De jongste, domste, armste en zwakste personages winnen altijd, de slechteriken komen er niet goed van af. De slimme spin Anansi uit de van oorsprong Ghanese Anansiverhalen wordt in dit verhaal bijvoorbeeld afgetroefd door zijn 7 jaar oude zoontje. In het Chinese sprookje Ji Li wordt een hele Chinese provincie geteisterd door een enorme slang die iedere acht maanden een meisje van 13 op eet. Niemand in het land weet een oplossing, totdat de 12 jarige Ji Li het beest met haar eigen handen doodt. Als beloning mag ze met de koning trouwen. En in het Indonesische sprookje over de arme maar zeer vriendelijke jongen Hordja wordt verteld hoe hij bijna door een Radja (een prinselijke of koninklijke heer) wordt vergiftigd, maar deze te slim af is en uiteindelijk zelf rijkdom vergaart.

Meer sprookjes van uit de hele wereld lezen?
Hier vind je een enorme collectie, gerangschikt per land:

beleven.org