Frida
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar ... Frida

20 november 2023

1. ODE AAN FRIDA KAHLO

Frida vertelt het intrigerende levensverhaal van de beroemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954). Frida leidde een leven vol pijn en verdriet, maar wist haar ellende te gebruiken als inspiratiebron voor haar kunst. Het resultaat is een groot aantal iconische schilderijen, die op hun beurt nog altijd mensen overal ter wereld inspireren. Met haar ballet Frida brengt choreograaf Annabelle Lopez Ochoa een ode aan deze buitengewone kunstenaar.

2. SAMENSMELTING VAN DANS- EN SCHILDERKUNST

Lopez Ochoa neemt je mee op een reis door Frida’s fantasiewereld. In een aaneenschakeling van indrukwekkende scènes vol symboliek, brengt ze Frida’s schilderijen en hun centrale personages op het toneel tot leven, en toont zo de belangrijkste gebeurtenissen uit haar leven. De stijl die Frida in haar schilderijen toepaste, komt terug in de choreografie, waardoor de grens tussen dans- en schilderkunst steeds verder vervaagt.

3. EXPLOSIE VAN KLEUR

Kostuum- en decorontwerper Dieuweke van Reij verwerkte een groot aantal herkenbare elementen uit Frida’s kunstwerken in de aankleding van de productie. Denk bijvoorbeeld aan skeletten, Mexicaanse rokken, rode draden, dieren en natuurelementen als bladeren en takken. Als bezoeker word je daardoor als het ware recht Frida’s schilderijen ingezogen. De voorstelling begint in monochrome tinten – zwart, grijs en wit – maar vanaf het moment in het verhaal dat Frida de schilderkunst ontdekt, verandert het toneelbeeld in een explosie van kleur.

4. POËTISCHE KLANKEN EN MEXICAANSE INVLOEDEN

De muziek voor Frida is geschreven door de Britse componist Peter Salem, wiens werk regelmatig te horen is in films en televisieseries, zoals Call The Midwife en de BBC-serie Great Expectations. In de compositie die hij maakte voor Frida liet hij zich, net als Lopez Ochoa en Van Reij, in eerste instantie inspireren door Frida’s schilderijen, die volgens hem “gelaagd en poëtisch zijn, maar ook van een bepaald soort simpele schoonheid”. Ook laat hij invloeden uit de Mexicaanse muziek doorschemeren in het stuk. Zo speelt de harp een centrale rol, samen met marimba, gitaar en percussie, en komen er liederen van de beroemde zangeres en Frida’s goede vriendin Chavela Vargas terug in het ballet.

5. WERELDWIJD SUCCES

Tijdens de eerste voorstellingsreeks van Frida in 2020 stonden de dansers van Het Nationale Ballet avond na avond voor een uitverkochte zaal. En inmiddels is de ‘Frida Fever’ ook overgeslagen naar Amerika. Afgelopen zomer danste Het Nationale Ballet de succesvolle Amerikaanse première van Frida in The Music Center in Los Angeles. Hiermee komt de voorspelling die Theaterkrant bij de wereldpremière in 2020 deed uit: “Ongetwijfeld zal deze choreografie spoedig de wereld veroveren”.

  • Frida is van 8 tot en met 25 februari 2024 te zien bij Het Nationale Ballet in Nationale Opera & Ballet