Ben jij een echte balletfan?

Jump is voor liefhebbers van ballet, of je nou steengoed bent en graag danser wilt worden of ballet als hobby hebt en voor de lol aan ballet doet.

De fanclub brengt je dichterbij je favoriete dansers. Op deze pagina vind je allerlei leuke weetjes, interviews, foto’s en filmpjes. Ook organiseren we regelmatig leuke activiteiten in Nationale Opera & Ballet, het huistheater van Het Nationale Ballet.

Wie weet win je een ontmoeting met één van de dansers of mag je zelfs een balletles samen met hen volgen!

Schattig meisje

Activiteiten: wat is er te doen in en buiten ons theater?

Jump activiteiten

2024/2025

Familieinleidingen

Voor jong en oud

Rondleiding

Door het theater

Jump Dansdag 2023

Jump dansdag

Dansers van Het Nationale Ballet

De dansers van Het Nationale Ballet
Solomé en Timothy

Over Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet is het grootste klassieke dansgezelschap van Nederland. Er dansen ongeveer 80 dansers bij het gezelschap, uit wel 25 verschillende landen. Er zijn net zoveel mannelijke als vrouwelijke dansers. 

Rangen in ballet

Rangen in ballet

Bij Het Nationale Ballet zijn er verschillende rangen. Van Junior Company tot Eerste solist. Klik op de link hieronder voor een uitgebreide uitleg.

Sneeuwvlokjes

Danser worden?

Wil jij later een professionele danser worden? Dan moet je al vroeg beginnen en heel veel trainen en oefenen. Dan kan je auditie doen voor een dansacademie. Hoe je precies een danser wordt, lees je hieronder.

Jump dansdag

Tips van Dansers

Wil je weten hoe een dag van een danser eruit ziet? Of wil je hulp bij een bepaalde balletpas? De dansers van Het Nationale Ballet geven je tips!

Tips van onze dansers

Wil je weten hoe een dag van een danser eruit ziet? Of wil je hulp bij een bepaalde balletpas? De dansers van Het Nationale Ballet geven je tips!

Tip van Remi Wörtmeyer


Heb moed! Met moed vraag je altijd het beste van jezelf, kan je soms uit de groep stappen om je eigen pad te volgen en heb de moed om te dromen!
Zijn balletdocent in Australie riep altijd in de studio: "moed, moed, moed!"

Tip van Bruno


Het belangrijkste is dat je van ballet moet houden. Als je professioneel danser wilt worden moet je serieus zijn, goed slapen, veel oefenen en veel focus hebben, want dat is het belangrijkste in ballet. Het is echt een heel mooie carrière.

Tip van Michele Esposito


“Stringo i denti e vado avanti!”, oftewel vrij vertaald: “Bijt door de zure appel heen en blijf doorgaan!”.

Tip van Sem Sjouke 


Zoek competitie op! Blijf oefenen en focus op kracht.

Dansles

Hoe word ik danser?

Droom jij er al je hele leven van om een danser te worden? Lees hier hoe je jouw dromen werkelijkheid kan maken!

Hoe word ik danser?

Als je professioneel balletdanser wilt worden, moet je vroeg beginnen met trainen. Heel veel trainen zorgt voor een goede basis. Daarnaast moet je aanleg, talent en een geschikt lichaam voor klassiek ballet hebben, muzikaal zijn en discipline hebben. En natuurlijk heb je een goede dansopleiding nodig.

Aan de Nationale Balletacademie word je opgeleid tot danser en deze dansopleiding werkt als enige in Nederland samen met Het Nationale Ballet.

Vooropleiding

Om balletdanser te kunnen worden moet je eerst de vooropleiding volgen. De vooropleiding begint als je ongeveer tien jaar bent en duurt in totaal zo’n zeven jaar. Tijdens de eerste twee jaar zit je in groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De volgende vier tot zes jaar lopen parallel met de klassen van de middelbare school.

Tijdens de vooropleiding krijgen de leerlingen dagelijks een les klassieke danstechniek. Daarnaast krijgen zij lessen in spitzentechniek (voor de meisjes), sprongtechniek en krachttraining (voor de jongens), repertoire, pas de deux, caractère en moderne dans. Ook treden zij op in voorstellingen van Het Nationale Ballet.

De leerlingen volgen een aangepast schoolrooster om iedere dag balletles te kunnen volgen. De vooropleiding van de Nationale Balletacademie werkt samen met drie scholen in Amsterdam: de Olympiaschool (basisonderwijs), het Zuiderlicht College (vmbo) en de Scholengemeenschap Gerrit van der Veen (voortgezet onderwijs: havo en vwo).

Jump in les
Jump jongen in les

Pre-NBA

Als je in groep 5 of 6 zit kun je al 1x of 2x per week oriëntatielessen volgen bij de Nationale Balletacademie om te kijken of ballet iets voor jou is. Dit heet de pre-NBA.

HBO-dansopleiding

Na de vooropleiding volg je nog 2 jaar HBO. Je krijgt vooral veel praktijkvakken en leert heel veel verschillende rollen dansen, zodat je klaar bent om bij Het Nationale Ballet of een ander gezelschap te gaan dansen.

Auditie doen

Als je in groep 4, 5, 6 of 7 zit kun je auditie doen voor de Nationale Balletacademie. Waarom is een auditie nodig? Omdat veel kinderen danser willen worden en er maar weinig plekken zijn. Daarnaast zijn er maar weinig kinderen geschikt voor de vooropleiding. Het is eigenlijk hetzelfde als andere topsporten, niet iedereen kan de top behalen. Voor meer informatie en auditiedata klik je hier voor de website van de Nationale Balletacademie

Jonge ballerina's

Audities voor de balletacademie

Is balletdanser(es) worden jouw grootste droom? Lees hier hoe en waar je informatie kunt vinden over audities van balletopleidingen in Nederland.

Audities voor de balletacademie

Audities Nationale Balletacademie 2022-2023

AMSTERDAM
za 21 januari 2023 13:00 uur
za 18 februari 2023 13:00 uur
za 18 maart 2023 13:00 uur
za 15 april 2023 10:00 – 15:00 uur (slotauditie)

Locatie: Nationale Balletacademie, Agamemnonstraat 44
 

EINDHOVEN
ma 14 februari 2023 Parktheater

LEIDEN
di 15 februari 2023 Leidse Schouwburg

Auditie PRE-NBA Cursus

GRONINGEN
Pre-NBA 1 en 2
vr 2 juni 16:30 uur Danszaal Europapark

AMSTERDAM
Pre-NBA 2 (voor kinderen in groep 6 in 2023-2024)
za 3 juni 10:00 of 11.00 uur
Pre-NBA 1 (voor kinderen in groep 5 in 2023-2024)
za 3 juni 12:00 uur

Locatie: Nationale Balletacademie, Agamemnonstraat 44

Jonge ballerina aan barre
Le corsaire pas de deux

Nog meer leren over ballet?

Ben jij een echte balletfan en wil je nog meer leren dan je al weet? Op deze pagina vind je korte beschrijvingen van termen in het ballet en leuke filmpjes met uitleg!

 

Animatievideo Notenkraker & Muizenkoning

Animatievideo Notenkraker & Muizenkoning