5 redenen om uit te kijken naar … Stravinsky Sprookjes
1 Twee meesterwerken van Igor Stravinsky
Toen Igor Stravinsky (1882-1971) in 1890 een uitvoering van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski’s ballet Doornroosje zag, was hij direct verkocht. Het was het begin van een levenslange fascinatie voor ballet en Tsjaikovski, die resulteerde in een aantal fenomenale balletcomposities van Stravinsky’s hand. In Stravinsky Sprookjes hoort u zijn Le baiser de la fée (De kus van de fee) en L’Oiseau de feu (De vuurvogel) – twee prachtige muziekstukken met een even sprookjesachtig karakter als de verhalen waarop ze gebaseerd zijn. Stravinsky componeerde beide werken begin twintigste eeuw voor Sergei Diaghilevs Les Ballets Russes.
2 Én twee meesterwerken van Alexei Ratmansky
Waar Stravinsky als jongetje een grote inspiratiebron vond in Tsjaikovski, werd de Russisch-Amerikaanse choreograaf Alexei Ratmansky al op jonge leeftijd betoverd door Stravinsky’s muziek. Ratmansky is een van de belangrijkste klassieke balletchoreografen van deze tijd en is een meester in het herinterpreteren van beroemde balletten en sprookjes. In Stravinsky Sprookjes danst Het Nationale Ballet Ratmansky’s balletten The Fairy’s Kiss en Firebird, op de gelijknamige balletcomposities van Stravinsky. The Fairy’s Kiss beleeft in dit programma bovendien haar Europese première.
3 Meeslepende sprookjes
Zo meeslepend als Stravinsky’s muziekstukken zijn ook de verhalen waarop de twee balletten gebaseerd zijn. Het eerste – De ijsjonkvrouw van Hans Christian Andersen – gaat over een jongen die tijdens een sneeuwstorm wordt gered door de kus van een fee, maar uiteindelijk op zijn trouwdag door haar wordt opgeëist. In zijn ballet laat Ratmansky het sprookje uitgroeien tot een vertelling over een choreograaf die zijn lot niet kan ontlopen. In Firebird brengt hij vervolgens een eeuwenoude Russische legende tot leven, over de jonge prins Ivan, die in een magische tuin een vuurvogel vangt. Wanneer zij losbreekt, geeft ze Ivan een veer die hem in nood zal redden.
4 Spectaculaire aankleding
Voor de aankleding van deze Stravinsky-balletten werkte Ratmansky samen met verschillende artistieke teams. Het resultaat is twee visuele spektakels met ieder een heel eigen karakter. Het decor en de kostuums voor The Fairy’s Kiss zijn ontworpen door Jérôme Kaplan, die eerder de elegante, kleurrijke ontwerpen verzorgde voor de alom geprezen productie van Don Quichot die Ratmansky in 2010 voor Het Nationale Ballet maakte.
5 Afscheid van chef-dirigent Matthew Rowe
Tijdens Stravinsky Sprookjes staat Het Balletorkest onder leiding van chef-dirigent Matthew Rowe. Het is de laatste voorstelling die Rowe dirigeert als chef-dirigent van Het Balletorkest en muzikaal leider van Het Nationale Ballet. Aan het eind van het seizoen legt hij deze bijzondere dubbelfunctie, die hij sinds 2012 bekleedt, neer en geeft hij het stokje door aan de Belgische dirigent Koen Kessels.
- Stravinsky Sprookjes is van 15 tot en met 25 juni 2024 te zien in Nationale Opera & Ballet
- Lees hier het interview met Matthew Rowe over zijn tijd bij Het Nationale Ballet en de muziek in Stravinsky Sprookjes.