Dirk Bakker
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Dirk Bakker

Hoofd Theatertechniek Onderhoud

1.         Hoe en wanneer ben je bij NO&B in dienst gekomen (beschrijving scholing / loopbaan)?

Na het succesvol afronden van de Hogere Zeevaartschool Terschelling mocht ik direct mijn dienstplicht vervullen bij de landmacht, een logische keuze van het ministerie na een nautische opleiding. Aan het einde van de dienstplicht ben ik bij Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) gaan werken als assistent-engineer, gevolgd door een uitstapje naar HWZ Leidingen. Vervolgens werd ik teruggevraagd bij DPO, om daarna de tip te krijgen om te solliciteren op de functie hoofd Onderhoud Theatertechniek bij Het Muziektheater, nu Nationale Opera & Ballet. Na een kennismakingsbezoek met rondleiding werd al snel duidelijk dat het theater bol staat van de techniek, in het bijzonder wat betreft de variatie in verschillende gebruikte technieken om een voorstelling mogelijk te maken.



2.         Wat maakt je ambacht/functie zo bijzonder binnen NO&B en wat maakt het voor jouzelf zo speciaal?

Al snel bleek dat de naam ‘Onderhoud’ een enorme beperking is van wat de afdeling doet, want Onderhoud is maar een klein deel van technisch beheer (projecten en instandhouding). Als afdeling zijn we verantwoordelijk voor nieuwbouw, modificaties, vervangingen, storingen, reparaties en onderhoud van alle installaties. Maar we zijn ook nauw betrokken bij het ontwerpen en maken van bewegingswerken voor producties en wij zijn de spil in de bedrijfshulpverleningsorganisatie.



3.         Wat is je favoriete productie gezien vanuit jouw ambacht/functie? Welke speciale herinneringen heb je hieraan?

Mijn favoriete productie is Porgy and Bess, een coproductie met The Metropolitan Opera uit New York en English National Opera uit Londen. Dit proces begon met de droom van een decorontwerper en resulteerde in een werkende draaischijf – met een diameter van 16 meter – met daarop drie bewegende huizen met gezamenlijk gewicht van ongeveer 30.000 kilogram. Als de decorontwerper bij de oplevering dan geëmotioneerd zegt: “a dream comes true”, dan weet je dat je met elkaar een topprestatie hebt geleverd. Dat motiveert!

Laatste update: 04-10-2022.