Erwin Olaf en Het Nationale Ballet
De oudste 89, de jongste 29, net zo oud als de oudste was toen Het Nationale Ballet zestig jaar geleden werd opgericht. Samen bepalen deze twaalf het gezicht van dit jubileumseizoen. Een seizoen waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij het grote belang van Hans van Manen en Toer van Schayk voor Het Nationale Ballet en voor de Nederlandse danskunst in het algemeen. En ook een seizoen waarin meer dan tien nieuwe, uitdagende creaties het licht zien.
Ted Brandsen
Directeur en choreograaf
Sinds 2003 is Ted Brandsen (Kortenhoef, 1959) artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Onder zijn leiding brak een nieuwe artistieke bloeiperiode voor het gezelschap aan, waardoor Het Nationale Ballet momenteel behoort tot de top 10 van meest toonaangevende balletgezelschappen in de wereld.
In seizoen 21/22 keert het imponerende en meeslepende Mata Hari terug naar ons theater, gechoreografeerd door Ted Brandsen.
Rachel Beaujean
Adjunct-artistiek directeur en choreograaf
Rachel Beaujean (Helmond, 1959) is al sinds 1977 – het jaar waarin ze afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag – verbonden aan Het Nationale Ballet. In 1981 werd ze bevorderd tot tweede soliste. Twintig jaar later nam ze afscheid van het danspodium, waarna ze balletmeester bij het gezelschap werd. In 2003 werd ze hoofd van de artistieke staf en sinds 2017 is Beaujean adjunct-artistiek directeur van Het Nationale Ballet. In datzelfde jaar werd ze, bij de viering van haar veertigjarig jubileum, benoemd tot Officier In de Orde van Oranje-Nassau.
Dit seizoen staat een nieuwe bewerking van haar hand van Petipa’s meesterwerk Raymonda op het programma.
Hans van Manen
Vaste choreograaf
Hans van Manen (Nieuwer-Amstel, 1932) wordt internationaal erkend als een van de grootmeesters van het hedendaagse ballet. Inclusief zijn balletten voor televisie heeft hij meer dan 150 choreografieën gecreëerd, alle voorzien van zijn onmiskenbare signatuur. Behalve door Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater – de twee voornaamste uitvoerders van zijn werk – worden zijn balletten door ruim negentig buitenlandse gezelschappen vertolkt.
In juni 2022 viert Het Nationale Ballet Van Manens negentigste verjaardag met een groots Hans van Manen Festival waarin acht verschillende gezelschappen werken van hem uitvoeren.
Toer van Schayk
Choreograaf en ontwerper
Toer van Schayk (Amsterdam, 1936) kreeg zijn eerste balletlessen van Iraïl Gadeskov en werd verder opgeleid door Sonia Gaskell. Van 1955 tot 1959 was hij verbonden aan Gaskells Nederlands Ballet, maar hij onderbrak zijn dansloopbaan om zijn opleiding tot beeldhouwer aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag te voltooien.
Het Nationale Ballet opent het seizoen waarin het zijn zestigste verjaardag viert met een bijzonder Toer van Schayk-programma. Naast zijn meesterwerk 7e Symfonie presenteren wij in dit jubileumprogramma een wereldpremière van zijn hand: Lucifer Studies. Naast deze bijzondere seizoensopening choreografeert Toer van Schayk, in samenwerking met Wayne Eagling, dé kerstproductie van Het Nationale Ballet: Notenkraker & Muizenkoning.
David Dawson
Associate artist
David Dawson (Londen, 1972) is een van de meest toonaangevende balletchoreografen van dit moment. Zijn creaties werpen een nieuw licht op de klassieke ballettechniek en zijn oeuvre wordt wereldwijd geprezen. Dawson danste van 1995 tot 2000 bij Het Nationale Ballet en was er van 2004 tot 2006 huischoreograaf. Sinds 2015 is hij als ‘associate artist’ opnieuw verbonden aan het gezelschap. Dezelfde functie bekleedt hij sinds 2020 bij het Semperoper Ballett in Dresden.
Dawson creëert voor het Nationale Ballet-programma Made in Amsterdam een nieuw werk dat in april 2022 in première gaat.
Wubkje Kuindersma
Young Creative Associate
Menselijke verbondenheid, gendergelijkheid en mensenrechten zijn belangrijke thema’s in het werk van de Nederlandse choreografe Wubkje Kuindersma (geboren in Kameroen). Sinds 2021 is zij als Young Creative Associate verbonden aan Het Nationale Ballet.
Kuindersma creëert voor het Nationale Ballet-programma Made in Amsterdam een nieuw werk dat in april 2022 in première gaat.
Milena Sidorova
Young Creative Associate
Milena Sidorova (geboren in Oekraïne, inmiddels Nederlandse nationaliteit) danst sinds 2005 bij Het Nationale Ballet, vanaf 2013 in de rang van grand sujet. Op dertienjarige leeftijd creëerde ze de hitsolo The Spider, die over de hele wereld is uitgevoerd en meer dan 15 miljoen views behaalde op YouTube.
Voor Shooting Stars creërt Sidorova een nieuwe choreografie dat in april en mei 2022 op tournee gaat.
Sedrig Verwoert
Young Creative Associate
Sedrig Verwoert (geboren in Suriname) verhuisde op zijn derde naar Amsterdam, waar hij later de urban-dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten volgde. In 2013 won hij de eerste prijs tijdens de Eurovision Young Dancers-competitie. Vervolgens ontving hij een beurs van de Van den Ende Foundation om zijn studie te vervolgen bij Igal Perry, artistiek directeur van de Amerikaanse Peridance Contemporary Dance Company. Een jaar later werd Verwoert lid van dit gezelschap en in 2015 maakte hij de overstap naar de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël.
Verwoert creëert voor het Nationale Ballet-programma Made in Amsterdam een nieuw werk dat in april 2022 in première gaat.
Ernst Meisner
Choreograaf en artistiek coördinator Junior Company
Nederlander Ernst Meisner is een veelzijdig iemand: behalve choreograaf is hij, sinds de oprichting in 2013, artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Daarnaast is hij sinds 2018 artistiek leider van de Nationale Balletacademie.
Juanjo Arqués
Choreograaf
Spanjaard Juanjo Arqués beschrijft zichzelf als een kunstenaar die de taal van moderne dans vermengt met invloeden uit nieuwe media, de mythologie, literatuur, architectuur en sculpturale vormen. Arqués ontving in 2014 een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en in 2016 twee nominaties voor een Golden Mask in Moskou voor zijn ballet Minos. In 2017 riep het Duitse Tanz Magazine hem uit tot ‘meest veelbelovende choreograaf’. Zijn choreografie Ignite leverde Arqués in 2019 een nominatie op voor de prestigieuze Benois de la Danse.
In september 2021 gaat zijn choreografie voor Haydns opera Missa in tempore belli in première bij De Nationale Opera en voor het Nationale Ballet-programma Made in Amsterdam creëert hij een nieuw werk dat in april 2022 in première gaat.
Shailesh Bahoran
Choreograaf
De in Suriname geboren Shailesh Bahoran is een veelzijdig theatermaker en choreograaf en artistiek leider van IRCompany (Illusionary Rockaz Company). Daarnaast is hij ook een uitzonderlijke hiphopdanser die zich onderscheidt door zijn fenomenale techniek, originaliteit en expressiviteit. Hij heeft stevige roots in de hiphopcultuur en bekwaamde zich, zowel solo als met zijn Illusionary Rockaz Company, in de stijlen b-boying (breakdance) en poppin.
In de spannende, nieuwe familieproductie Hoe ANANSI de stories of the world bevrijdde maakt Shailesh Bahoran de choreografie.
Marta Reig Torres
Choreograaf
De in Valencia geboren Marta Reig Torres werkt als choreografe, danseres en docente al jarenlang in Nederland. Ze heeft een Master in de choreografie van Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.
Voor Shooting Stars creërt Reig Torres een nieuwe choreografie dat in april en mei 2022 op tournee gaat.