Geschiedenis van Het Nationale Ballet (vervolg)
1988
Van Dantzig's Zwanenmeer
Op 31 maart gaat Rudi van Dantzigs bewerking van Het Zwanenmeer in première. Het ‘ballet der balletten’ blijkt in zijn versie een belangrijke mijlpaal te zijn in de Nederlandse dansgeschiedenis. Toer van Schayk ontwerpt de prachtige decors en kostuums en is ook verantwoordelijk voor de caractèredansen in de derde akte.
1991
Wayne Eagling volgt Rudi van Dantzig op
Wayne Eagling (1950), voormalig solist van het Engelse Royal Ballet, wordt benoemd tot opvolger van Rudi van Dantzig. Met zijn nadruk op danstechnische perfectie weet Eagling het niveau van Het Nationale Ballet verder te verhogen.
1996
Notenkraker & Muizenkoning
Op 13 december gaat Notenkraker & Muizenkoning in première, het geesteskind van Wayne Eagling en Toer van Schayk. De productie zorgt tot op de dag van vandaag voor uitverkochte zalen.
2003
Ted Brandsen
In 2003 volgt Ted Brandsen (1954) Wayne Eagling op als artistiek leider, nadat hij vanaf 2002 al assistent artistiek leider was. Brandsen, die van 1981 tot 1991 danser bij Het Nationale Ballet was, vernieuwt onder meer het avondvullende repertoire, introduceert nieuwe topchoreografen en zorgt voor meer spreiding van de voorstellingen in Nederland en een toename van het aantal buitenlandse tournees.
2003
Krzysztof Pastor
Krzysztof Pastor (1956) wordt benoemd tot huischoreograaf, een positie die hij tot 2017 bekleedt. De voormalig danser van Het Nationale Ballet wordt in 2009 tevens artistiek directeur van het Nationale Ballet van Polen, zijn vaderland, en vanaf 2011 is hij ook artistiek directeur van het Nationale Ballet van Litouwen.
2005
Hans van Manen terug
Hans van Manen treedt in 2005 opnieuw in dienst als vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet. Dit nadat hij in 1987 afscheid had genomen en van 1988 tot 2003 aan Nederlands Dans Theater verbonden was.
2007
Hans van Manen festival
Ter ere van de 75ste verjaardag van Hans van Manen (1932) organiseert Het Nationale Ballet een Hans van Manen Festival. In een kleine drie weken tijd worden maar liefst twintig werken van de meesterchoreograaf uitgevoerd door nationale én internationale topensembles en -solisten.
2007
Van Manen commandeur
Bij de première van het Hans van Manen Festival wordt Van Manen bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De bijbehorende versierselen krijgt hij omgehangen en opgespeld door burgemeester Job Cohen. Vijftien jaar eerder, in 1992, was Van Manen al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
2011
Vijftigjarig jubileum
Het Nationale Ballet viert zijn vijftigjarig jubileum. Een van de hoogtepunten van de jubileumviering is het programma Present/s in februari 2012, waarin negen nieuwe werken van vooraanstaande choreografen in première gaan.
2012
Overlijden Rudi van Dantzig
Voormalig artistiek directeur Rudi van Dantzig overlijdt op 19 januari 2012. Postuum verschijnt van zijn hand de biografie Herinneringen aan Sonia Gaskell.
2012
Els van der Plas
Els van der Plas treedt aan als algemeen directeur van Het Muziektheater Amsterdam. Na 25 jaar wordt afscheid genomen van directeur Truze Lodder, die vanwege haar grote verdiensten wordt benoemd wordt tot Commandeur in de orde van Oranje-Nassau en daarnaast de Frans Bannick Cocqpenning van de Gemeente Amsterdam ontvangt.
2012
Hans van Manen 80 jaar
Met een galavoorstelling viert Het Nationale Ballet de 80ste verjaardag van de ‘Mondriaan van de dans’.
2013
De fusie
De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam zetten met een fusie de laatste stap in de richting van een landelijk topinstituut voor opera en ballet. Els van der Plas wordt algemeen directeur, Ted Brandsen directeur van Het Nationale Ballet en Pierre Audi directeur van De Nederlandse Opera.
2013
Matthew Rowe benoemd tot muzikaal leider
In januari 2013 wordt de Britse dirigent Matthew Rowe benoemd tot muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest. Hij is de eerste die deze dubbelfunctie vervult.
2013
'Oscar van de dans'
Christopher Wheeldon wordt voor zijn avondvullende productie Cinderella onderscheiden met een ‘Benoise de la Danse’, ook wel de ‘Oscar van de dans’ genoemd. Hans van Manen ontvangt de ‘Benois de la Danse’ voor Variations for two couples.
2013
Junior Company
In augustus 2013 ziet de Junior Company van Het Nationale Ballet het licht, als resultaat van een intensieve samenwerking tussen Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie. De Junior Company coacht jonge talenten tussen de 18 en 21 jaar en biedt hen de kans om uitgebreide podiumervaring op te doen. Ernst Meisner wordt benoemd tot artistiek coördinator van de Junior Company.
2014
Nationale Opera & Ballet
In 2014 krijgt het huis van Het Nationale Ballet, De Nederlandse Opera en Het Muziektheater Amsterdam een nieuwe naam: Nationale Opera & Ballet. De Nederlandse Opera wordt bij deze gelegenheid omgedoopt tot De Nationale Opera.
2015
David Dawson benoemd tot Artistic Associate
De Brit David Dawson wordt benoemd tot ‘artistic associate’ van Het Nationale Ballet, nadat hij van 2004 tot 2006 al als huischoreograaf aan het gezelschap verbonden was. Dawson geeft een compleet nieuwe invulling aan de klassieke ballettechniek.
2017
Rachel BeauJean benoemd tot artistiek directeur
Hoofd van de artistieke staf Rachel Beaujean is vanaf nu adjunct artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Het jaarlijkse seizoensopeningsgala wordt aan haar opgedragen vanwege haar 40-jarig jubileum bij het gezelschap. Bij deze gelegenheid wordt ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg reikt haar de onderscheiding uit.
2017
Young Creative Associates
Het Nationale Ballet benoemt voor het eerst twee Young Creative Associates: Juanjo Arqués en Peter Leung. Het gezelschap wil met dit initiatief bijdragen aan de ontwikkeling van jong choreografisch talent, waarbij jonge, bewezen talenten een meerjarige verbintenis aangaan met het gezelschap.
2017
Commandeur des arts Arts et des Lettres
In 2017 wordt Hans van Manen in het Franse Montpellier benoemd tot Commandeur in de Ordre des Arts et des Lettres, in aanwezigheid van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Een jaar later ontvangt Van Manen de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje.
2018
Black Achievement Month
In het kader van de Black Achievement Month presenteert Het Nationale Ballet de livestream Dancing Diversity, gepresenteerd door Humbero Tan.
2019
Amsterdamprijs voor de Kunst
Uit handen van burgemeester Femke Halsema ontvangt artistiek directeur Ted Brandsen de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie ‘Bewezen kwaliteit’. Brandsen besluit direct om de helft van het bijbehorende prijzengeld beschikbaar te stellen aan een beurzenfonds dat kinderen uit minder gefortuneerde gezinnen de kans biedt om te studeren aan de Nationale Balletacademie. Dit Dans Talenten Fonds wordt een jaar later opgericht.
2020
Coronapandemie
Net als alle culturele instellingen wordt Het Nationale Ballet in 2020 hard getroffen door de gevolgen van de coronapandemie. Op 12 maart moeten van de ene op de andere dag alle Nederlandse theaters sluiten. Het Nationale Ballet zet daarna een uitgebreid online programma op, om zo het contact met het publiek te behouden én uit te breiden, want met name de livestreams worden door veel internationale ‘bezoekers’ bekeken en hogelijk gewaardeerd.
2020
Nieuwe Creative Associates
Het Nationale Ballet stelt drie nieuwe Young Creative Associates aan: Milena Sidorova, Sedrig Verwoert en Wubkje Kuindersma. Zij zullen vanaf nu regelmatig nieuw werk voor het gezelschap maken.
2021
Stijn Schoonderwoerd
In januari volgt Stijn Schoonderwoerd (1967) algemeen directeur Els van der Plas op. Hij keert daarmee terug bij Nationale Opera & Ballet, want eerder al was hij zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het vaste orkest van de Nationale Opera.