Ernst Meisner
Als adjunct-directeur talentontwikkeling draagt Nederlander Ernst Meisner – die deze nieuw gecreëerde functie sinds februari 2024 bekleedt – zorg voor een continue, hoogwaardige instroom van talentvolle dansers en choreografen bij Het Nationale Ballet. Onderdeel van deze functie is het artistiek leiderschap van de Junior Company van Het Nationale Ballet en daarnaast is Meisner onder meer verantwoordelijk voor de balletprogrammering in Studio Boekman (de kleine zaal van Nationale Opera & Ballet) en voor een sterkere profilering van de talentontwikkelingsprogramma’s van Het Nationale Ballet, zoals de Choreographic Academy en New Moves. Tevens is Meisner sinds 2018 artistiek leider van de Nationale Balletacademie. Per 1 augustus 2026 volgt Meisner Ted Brandsen op als directeur van Het Nationale Ballet.
Meisner was als danser verbonden aan The Royal Ballet (2000-2010) en Het Nationale Ballet (2010-2013). Al tijdens zijn dansersloopbaan begon hij met choreograferen. Hij maakte diverse werken voor de choreografieworkshop van The Royal Ballet, waaronder What if, dat hij creëerde voor de destijds al veelbelovende dansers Melissa Hamilton en Sergei Polunin. Voor Het Nationale Ballet maakte Meisner in zijn jaren als danser bij het gezelschap onder meer And after we were (2011), de kleutervoorstelling De kleine grote kist (2011), Saltarello (2012) en Het Nationale Canta Ballet (2012).
In 2013 werd Meisner aangesteld als artistiek leider van de in dat jaar opgerichte Junior Company van Het Nationale Ballet. Onder zijn verantwoordelijkheid groeide het gezelschap uit tot een van de meest vooraanstaande juniorengezelschappen ter wereld, met een internationaal ensemble van jonge toptalenten en een repertoire dat naast bestaande meesterwerken ook veel nieuwe, speciaal voor de jonge dansers gemaakte creaties omvat.
Tevens werd Meisner in 2018 benoemd tot artistiek leider van de Nationale Balletacademie. In deze positie was hij onder meer verantwoordelijkheid voor de omvorming van de hbo-opleiding van de academie naar een accociate degree klassiek ballet en voor de oprichting van de, voor Nederland unieke, bacheloropleiding Docent Klassiek Ballet. Ook werd onder zijn aanvoering de Amsterdam International Summer School nieuw leven ingeblazen – die nu jaarlijks honderden dansers van over de hele wereld trekt – en nam de Nationale Balletacademie in 2023 haar intrek in een gloednieuw, fantastisch geoutilleerd schoolgebouw aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam-Overamstel.
Naast al zijn verantwoordelijkheden bleef Meisner de afgelopen jaren ook actief als choreograaf. Het Nationale Ballet presenteerde de afgelopen jaren onder meer zijn creaties Axiom of Choice (2014), Merge (2016), In Transit (2017), Impermanence (2018) en Prometheus (2020/2021) en voor de Junior Company maakte Meisner onder meer Embers (2013), Lollapalooza (2013), No Time Before Time (2016) en Largo (2020). Samen met Marco Gerris van ISH Dance Collective creëerde hij bovendien de fantasierijke, veelgeprezen ‘hiphop meets ballet’-producties Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast (2015), GRIMM (2018) en Dorian (2023), waarin dansers van de Junior Company het podium delen met dansers van ISH. Voorts maakte Meisner ook choreografieën voor het New York Choreographic Institute, voor dansfilms van Crystal Ballet en voor Bounden, een dansgame/App van GameOven Studios.
Prijzen:
- 2021: Speciale Prijs van Stichting Dansersfonds ’79
- 1999: Aanmoedigingsprijs Stichting Dansersfonds ’79
- 1999: finaleplaats Eurovision Young Dancers-competitie
Laatste update: 18-12-2024