Scenografie
Scenografie is een verzamelwoord voor alles wat je straks op het toneel ziet wat speciaal is bedacht en gemaakt voor de opera; decor, kostuums en alle losse spullen die worden gebruikt. Dat laatste noem je requisiten.
Hieronder maak je kennis met Lobke Houkes, zij was scenograaf bij deze voorstelling.
1. Je bent scenograaf in deze productie, wat betekent dat?
Voor deze productie betekent dat, dat ik het decor en de kostuums ontworpen heb. De dingen die je op het podium ziet staan, en de kleren die de zangers aanhebben heb ik dus bedacht! Ik moest dus nadenken over de vormen, de kleuren, de materialen en nog veel meer.
2. Wat moet je gestudeerd hebben om scenograaf te kunnen zijn?
Ik heb de studie decor en kostuumontwerp gedaan aan de toneelacademie in Maastricht, maar je kan dit ook op veel andere plekken studeren
3. Wanneer ben je begonnen met bedenken, en wat had je daarvoor nodig?
Om te beginnen met ontwerpen heb ik eerst het libretto nodig. Dat is de tekst van de voorstelling. Zo weet ik waar het verhaal over gaat, waar het zich afspeelt en welke personages erin voorkomen. Dit libretto kreeg ik ongeveer 1,5 jaar geleden. De muziek is ook heel belangrijk om te luisteren, omdat dat veel invloed heeft op de voorstelling. Ook was het heel belangrijk om goed met de regisseur en de componist te praten. Die hadden ook allemaal ideeën over hoe het eruit kon zien, dus met hen kon ik overleggen over wat we wilden maken. Daarna ging ik heel veel plaatjes opzoeken over het lijf om een idee te krijgen van hoe het er vanbinnen uitziet en kon ik vanuit daar zelf ontwerpen maken.
4. Hoe ontwerp je? Met potlood en papier, of op de computer?
Ik ontwerp de kostuums vooral in photoshop en op mijn iPad. Dan teken ik in het programma pro-create. Daarna print ik alles uit en ga ik er nog in tekenen met stiften en potloden. Op die manier krijgen de tekeningen een eigen ‘handtekening’.
Voor het decor maak ik een ‘maquette’. Dat is een soort mini versie van het theater, als een soort kijkdoos. In de maquette maak ik alle onderdelen van het decor in het klein, zodat we goed kunnen zien hoe het er in het groot uit zal gaan zien.
5. Waarom was deze voorstelling zo leuk om te ontwerpen?
Het was echt een feestje om voor deze voorstelling te ontwerpen! Je kan natuurlijk niet letterlijk kijken hoe je lichaam er vanbinnen uitziet, dus dat kon ik allemaal zelf bedenken. Ook zijn er in je lichaam heel veel dingen die zoooo klein zijn dat je ze alleen onder de microscoop kan zien, maar hoe zou het zijn als je dit in het groot zou zien? Ook de kostuums waren erg speciaal. Want ja, hoe maak je nou iemand die op een maag lijkt? Of een hele grote drol?
6. Wat is jouw lievelingsorgaan? En waarom?
Mijn toetjesmaag! Daar is na het eten nog altijd plek voor een lekker chocolaatje.