Dirigent, componist en pianist Reinbert de Leeuw (81) overleden
Op 14 februari is Reinbert de Leeuw op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. De Leeuw was vanaf eind jaren zestig veelvuldig aan De Nationale Opera verbonden met bijzondere producties.
De Leeuw studeerde piano en muziektheorie aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde compositielessen bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij na zijn studietijd meer dan vijftig jaar aan verbonden bleef als docent. In de jaren 70 werd De Leeuw bij het grote publiek bekend door zijn unieke interpretaties van composities van Eric Satie, waarmee hij zorgde voor een herwaardering van het werk van deze Franse componist. In 1974 richtte hij samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium het Schönberg Ensemble op, waar hij zich als dirigent specialiseerde in hedendaagse muziek. Als dirigent was hij te gast bij grote orkesten in binnen- en buitenland, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Los Angeles Philharmonic. Van 1994 tot 1998 was hij artistiek directeur van het Tanglewood Festival of Contemporary Music in de Verenigde Staten.
In 1968 maakte hij zijn debuut bij De Nationale Opera met de geruchtmakende opera Reconstructie, gecreëerd door een collectief bestaande uit Louis Andriessen, Hugo Claus, Misha Mengelberg, Harry Mulisch, Peter Schat, Jan van Vlijmen en hijzelf. Daarna volgde een langdurige relatie met De Nationale Opera met o.a. producties van The Rake’s Progress van Stravinsky, Rêves d'un Marco Polo van Claude Vivier, en wereldpremières van o.a. Louis Andriessen’s De Materie (1989), Writing to Vermeer (1999), La Commedia (2008), en Rob Zuidam’s Rage d’amours (2005). De Leeuw was voor het laatst te zien bij De Nationale Opera met een intiem optreden samen met Barbara Hannigan tijdens het afscheidsgala van directeur Pierre Audi in 2018.
In 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en in 2018 ontving hij de Prins Bernhard Cultuurprijs waarmee zijn grote inzet voor hedendaagse muziek in Nederland en daarbuiten werd geëerd.
Foto: Michel Schnater.