Kalpana Raghuraman
Foto: Nikol Peckova

Kalpana Raghuraman aangesteld als Creative Associate van Het Nationale Ballet

24 september 2024

De Nederlandse choreograaf Kalpana Raghuraman is aangesteld als nieuwe Creative Associate van Het Nationale Ballet. Raghuraman gaat hiermee een verbintenis aan met het gezelschap voor een periode van twee jaar waarin naast het creëren van producties, samenwerking, onderzoek en uitwisseling centraal staan. 

Kalpana Raghuraman is choreograaf, danseres, antropoloog en artistiek leider van gezelschap Kalpanarts. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban en hedendaagse dans, ontwikkelde zij een nieuwe grensoverstijgende danstaal. 

Raghuraman presenteert haar eerste choreografie als Creative Associate van Het Nationale Ballet in het voorjaar van 2025.

Kalpana Raghuraman: “Ik kijk er enorm naar uit om de komende jaren mijn krachten te bundelen met Het Nationale Ballet. Hun openheid en oprechte interesse in mijn visie op Indiase dans en cultuur waardeer ik zeer. Ballet en Indiase dans hebben een rijke, gedeelde geschiedenis die diep geworteld is. Als cultureel antropoloog en choreograaf heb ik hier jarenlang onderzoek naar gedaan. Ik verheug me erop om deze connectie te verstevigen en hierbinnen nieuw dansvocabulaire te ontwikkelen. Hierin zullen deze verschillende werelden op een gelijkwaardige manier samenkomen en elkaar versterken. Ik zie ernaar uit om samen met het team van Kalpanarts en Het Nationale Ballet nieuwe artistieke mogelijkheden te verkennen, binnen deze unieke samenwerking."

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet: “Kalpana Raghuraman heeft een unieke blik en een inspirerende visie op de verschillen en de verbinding tussen Indiase dans, hedendaagse dans en klassiek ballet. Als Creative Associate krijgt ze de mogelijkheid dit verder te onderzoeken met ons artistieke team en dansers. Voor beiden is het interessant om te zien waartoe deze artistieke samenkomst kan leiden. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar deze spannende samenwerking.”

Over Kalpana Raghuraman

Raghuraman is sinds de oprichting van het gezelschap in 2015 artistiek leider en choreograaf van het dansgezelschap Kalpanarts. Als dochter van een moeder die in Leiderdorp een Indiase dansschool leidde is Raghuraman al vanaf jonge leeftijd vertrouwd geraakt met de vele Indiase dansstijlen. Aanvankelijk werd zij in de school van haar moeder opgeleid als klassiek Indiaas danseres maar leerde ook andere dansstijlen kennen zoals jazzballet. Vanaf haar 21e organiseerde zij haar eigen dansproducties. Na het afronden van haar studies culturele antropologie en sociologie was Kalpana regelmatig in India om les te krijgen in de Indiase danstradities, zij leerde vooral veel over techniek en repertoire.

Creative Associates van Het Nationale Ballet

De Creative Associates is onderdeel van een breed initiatief op gebied van talentontwikkeling door Het Nationale Ballet waaronder ook initiatieven vallen als New Moves, de Choreographic Academy, NextSteps en de Junior Company.

Het Nationale Ballet startte in 2017 met de Young Creative Associates. Deze meerjarige verbintenis omvat onder meer uit het verstrekken van choreografieopdrachten, samenwerking en uitwisseling en mentorschap bij het maken van artistieke keuzes. Met ingang van dit theaterseizoen is besloten om het label ‘Young’ te laten vervallen, om hiermee ook meer ervaren choreografen toe te laten tot het initiatief. Eerdere Young Creative Associates waren choreografen Wubkje Kuindersma, Sedrig Verwoert, Juanjo Arques, Peter Leung en Milena Sidorova. 

Milena Sidorova, sinds 2021 Young Creative Associate, stroomt met ingang van dit seizoen door naar Creative Associate van Het Nationale Ballet. Deze aanstelling is net als Raghuraman voor een periode van twee jaar.