Koningin Máxima opent Nationale Balletacademie
Foto: Sjoerd Derine

Koningin Máxima opent Nationale Balletacademie

2 oktober 2024

Op dinsdagmiddag 1 oktober opende Koningin Máxima het nieuwe gebouw van de Nationale Balletacademie (NBA) in Amsterdam. Tijdens deze feestelijke gelegenheid woonde de koningin een balletles van de laatstejaars bij en kreeg ze een kijkje achter de schermen, waar jonge dansers zich voorbereiden op hun rollen in de decemberklassieker Notenkraker & Muizenkoning.

De nieuwe locatie aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam Overamstel biedt de Nationale Balletacademie een ideale omgeving voor haar studenten. Het gebouw beschikt over ruime studio’s, moderne leslokalen en professionele faciliteiten die balletonderwijs van het hoogste niveau mogelijk maken.

De Nationale Balletacademie is uniek in Nederland en maakt deel uit van de Academie voor Theater en Dans, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als enige dansopleiding die rechtstreeks verbonden is aan Het Nationale Ballet, speelt de NBA een belangrijke rol in de opleiding van toekomstige dansprofessionals. De academie biedt daarnaast een uitgebreide vooropleiding voor leerlingen vanaf hun tiende jaar, waarin zij hun balletopleiding combineren met regulier basis- en voortgezet onderwijs. Op dit moment telt de school 165 studenten.