Michaela DePrince
Foto: Michel Schnater

In memoriam Michaela DePrince

13 september 2024

Met grote droefheid en verslagenheid hebben wij het nieuws vernomen dat Michaela DePrince op 29-jarige leeftijd is overleden. 

Michaela groeide op in het door oorlog geteisterde Sierra Leone. Op jonge leeftijd verloor ze haar beide ouders en werd ze opgenomen in een weeshuis. Haar huidaandoening vitiligo maakte dat men haar daar behandelde als minderwaardig. Haar bijnaam in het weeshuis, duivelskind, zou haar later inspireren tot de titel van autobiografie: Ze noemden me duivelskind

Michaela werd geadopteerd door de Amerikaanse familie DePrince. Eenmaal in Amerika volgde ze haar droom om balletdanseres te worden, geïnspireerd door een foto die ze, nog in Sierra Leone, ooit zag van een Amerikaanse ballerina. Dat was geen makkelijke weg voor Michaela; meermalen werd haar verteld dat ze niet het juiste lichaamstype én niet de juiste huidskleur had voor een balletdanseres. 

Vastberaden zette ze door en in 2012 kwam ze naar Europa op uitnodiging van het Haagse dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division, om mee te dansen in een van hun producties. Zo kwam ze ook in aanraking met Het Nationale Ballet en in augustus 2013 voegde ze zich bij de eerste lichting van de Junior Company. In 2014 maakte ze de overstap naar de ‘main company’ van Het Nationale Ballet, waar ze in de jaren daarna opklom tot de rang van tweede solist.   

Van jongs af aan bleef haar bijzondere levensverhaal in combinatie met haar danscarrière niet onopgemerkt. Zo was ze onder andere te zien in de filmdocumentaire First Position, danste ze in een video van Beyoncé en kocht Madonna de filmrechten van haar autobiografie. Ook vertolkte ze de hoofdrol in de filmversie van Coppelia, in een choreografie van Ted Brandsen.  

Gemotiveerd om kinderen uit oorlogsgebieden te helpen werd Michaela in 2016 ambassadeur van War Child en zette zich op allerlei manieren in om kinderen te helpen.  
 
In 2022 verliet ze Amsterdam om haar danscarrière voort te zetten bij het Amerikaanse Boston Ballet.  
 
Michaela is ons veel te vroeg ontvallen. Onze gedachten gaan uit naar haar dierbaren en familie. 

Michaela DePrince 

“Never be afraid to be a poppy in a field of daffodils.”

In Loving Memory: Michaela Mabinty DePrince

In Loving Memory: Michaela Mabinty DePrince