Regeling en toelichting subsidie

Reactie op besluit College inzake instellingsubsidies 2025-2028

15 juli 2024

Op donderdag 11 juli 2024 heeft wethouder Meliani namens het stadsbestuur laten weten hoe ze wil omgaan met het advies van de Amsterdamse Kunstraad (AKr) over de subsidies 2025-2028. De AKr oordeelde positief over het functioneren van Het Nationale Ballet, maar adviseerde de wethouder desalniettemin om de subsidie met een bedrag van 300.000 euro per jaar te verlagen. Het doel was om aldus, samen met een procentueel vergelijkbare korting op de subsidies van Koninklijk Concertgebouworkest  en ITA, geld vrij te maken voor versterking van de culturele infrastructuur in de stadsdelen. De wethouder neemt dit advies nu over.

De AKr noemde daarnaast in diens advies een eerder door de wethouder aangekondigde bezuiniging van 3 miljoen euro. bij de zeven door de gemeente gesubsidieerde instellingen, waaronder Het Nationale Ballet, “niet verantwoord”. Het college heeft nu, door het vrijmaken van extra geld, alsnog kans gezien om deze bezuiniging (deels) ongedaan te maken. Amsterdam zet namelijk voor de komende Kunstenplanperiode incidenteel 12 miljoen euro extra in voor de culturele sector.

We waarderen deze extra investering in het Amsterdamse culturele leven zeer en zijn bovendien verheugd dat een deel hiervan wordt aangewend om deze 3 miljoen euro bezuiniging in 2025 en 2026 ongedaan te maken. Voor de jaren 2027 en 2028 heeft het college de bezuiniging verlaagd naar 1,5 miljoen euro per jaar. Deze wordt naar rato verdeeld over de subsidies die de zeven instellingen ontvangen van de gemeente Amsterdam.

Met deze besluiten komt de korting op de subsidie voor de nieuwe Kunstenplanperiode voor Het Nationale Ballet uit op een totaalbedrag van 1,8 miljoen euro. Dit is alsnog een flink bedrag dat zal leiden tot het moeten maken van pijnlijke keuzes. De komende periode gaan we hier invulling aan geven. Daarbij nemen we ook de voorgenomen verhoging van de btw mee.